Светлината е живот
Светлината е живот / netinfo

Община Трявна е домакин на поредица от уъркшопи в различни области на съвременното изкуство с участието на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“.

Инициативата е организирана от Центъра за неформално образование и културна дейност „АЛОС” в рамките на образователната платформа „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.

Светлината е живот
netinfo

Идеята на програмата е да подпомогне художественото образование в България, като осигури подготовка в незасегнати от институционалната образователна система области на изкуството.

Център „АЛОС” организира подобни изяви от 2011 г. в редица училища по изкуствата и културата в цялата страна. За първи път обаче, са включени заедно всички ученици на едно училище.

Целта е да се апробира функционирането на създадената от Центъра  методика, в условията на  учебно-творческата практика на тези училища.

Запознаването с ключови изразни форми в съвременното изкуство се осъществява в тематични творчески ателиета, съобразени с възрастта и възможностите на участниците, като основните дейности са изведени извън традиционната учебна среда и са локализирани в централната градска част на Трявна.

Учениците от осми клас се занимават с лендарт в коритото на река „Тревненска“. С помощта на намерените естествени материали (камъни, клони, пясък), те създават произведения, съобразени с даденостите на конкретното място.

Художествени инсталации и овладяване на средата, е темата, по която работят деветокласниците. Посредством летви, тел и текстилни материали, те издигат мащабни художествени обекти, които ще бъдат разположени на площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков“ в града.

Светлината е живот
netinfo

Идеята е те да бъдат осветени отвътре и по този начин да привличат вниманието на жителите и гостите на Трявна. Подобна атракция ще бъдат и конструкциите, направени от десетокласниците, които изучават интерактивно кинетично изкуство.

Работите им, включващи реално движение, изискват намесата на публиката и за да функционират, ще бъдат експонирани също на площада пред читалището. Учениците от единайсети клас  се занимават с видео арт.

Те работят в компютърната зала на Тревненското художествено училище, но идеята е творбите им да бъдат представени на видеостената пред сградата на Община Трявна.

Обучението на дванайсетокласниците е теоретично и включва запознаване с основните принципи, по които функционира художествения контекст.

Резултатите от работата на всички уъркшопи ще бъде представена на 17 април (петък) от 18.00 ч. пред Народно читалище „Пенчо Славейков“ в Трявна.

 

Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България” и Община Трявна.