Станимир Илчев: Огорчени сме от проявите на ВМРО на връх Шипка
Станимир Илчев: Огорчени сме от проявите на ВМРО на връх Шипка / Дарик Габрово

От името на нашата парламентарна група – НДСВ, искам да изразя огромно огорчение от начина, по който представители на други парламентарни групи се държаха по време на тържествата на връх Шипка по случай националния празник 3 март. Това заяви зам.-председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев днес в Народното събрание.

 

Там се изкачиха много хора – представители на клира, деца, граждани. Естествено, имаше и народни представители, по мои наблюдения от БСП, НДСВ, БНД. Имаше хора и от още една парламентарна група. Никой не очакваше обаче, че г-н Каракачанов ще се нагърби с една много особена функция – да организира и вдъхновява хората си да се нахвърлят върху областния управител на Стара Загора Мария Нейкова,  да крещят, че тя осигурява финансово изграждането на джамия… Неразбираемо беше защо това се прави на такова място и по този начин. От гледна точка на политическата технология вероятно мнозина биха се изкушили да ползват подобни прийоми. Но не на 3 март и не на Шипка, категоричен беше Станимир Илчев.

 

Това, което направи един юнак, качен върху гърба на друг, въоръжен с мегафон, е неразбираемо. Неразбираемо, защото хората бяха просълзени след думите на дядо Григорий, който проповядва чудесно. Мисля, че “воеводите” излязоха от ролята на воеводи. В нашите представи това са хора, концентрирани върху своите специфични задачи и дневния ред на нацията. Хора, по-сдържани и мълчаливи от всички нас. Останах изумен от факта, че на Шипка се изваждат плесенясали оръжия от арсенала на ранната “Атака”, каза още Станимир Илчев.

 

„Искам да кажа на децата от Габрово – не слушайте шумотевицата, която някои батковци вдигат, докато вие рецитирате “О! Шипка”. Искам да се обърна към свещениците - проповядвайте с цялата страст, на която сте способни. И към областните управители – вършете си работата и не се стряскайте нито насън, нито наяве!”, завърши Станимир Илчев.