„Огнивото“
„Огнивото“ / „Огнивото“

Спектакълът на габровския куклен театър „Огнивото“ по Ханс Кристиан Андерсен ще бъде показан на сцената на 20-то юбилейно издание на международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса", което започна в Търговище.

След селекцията, в основната програма на театралното събитие са включени 12 трупи от България и артисти от Индия, Русия, Италия, Сърбия и Турция. Габровското участие е в афиша за третия ден от фестивала, утвърдил се в годините като място за среща на най-добрите български представления за деца.

Спектакълът по златната приказка „Огнивото“ беше представен в Габрово в началото на годината от драматурга и режисьор Валентин Владимиров, който за пръв път поставя пиеса на сцената в родния си град. Сюжетът следва класическата история на войника и царската дъщеря, в центъра на която е темата за споделената любов.

Актьорите в представлението са Радостина Андреева, Жулиета Колева и Богдан Богданов. Куклите и сценографията са на Юлия Лачева. Музиката е композирана от Георги Гарчов. 

Само за месец кукленият театър за втори път стъпва на фестивална сцена. Преди двайсетина дни трупата донесе награда от националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“, където беше отличена за спектакъла „Снежанка и седемте джуджета“.