„Шипченската епопея през погледа на участника във войната Стефан Кисов“
„Шипченската епопея през погледа на участника във войната Стефан Кисов“ / Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“
По случай 140 годишнината от боевете за Шипченския проход Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ представя фотодокументалната изложба „Шипченската епопея през погледа на участника във войната Стефан Кисов“. Тя ще бъде открита на на 5 октомври, от 15:30 часа, в сградата на Регионален исторически музей-Габрово,
 
Изложбата представя войната и епичните боеве за Шипка през погледа на командира на Трета рота от Трета опълченска дружина Стефан Кисов с откъси от  книгата му „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878“. 
 
Като илюстративен материал са използвани гравюри и рисунки от Иллюстрованная хроника войны, Русско-турецкая война в картинах, The Graphic, Le Monde illustré и др.
 

„Старопланинският регион – минало, настояще, перспективи. Развитие на културния туризъм.”


Проследява се войната от нейното обявяване с прочитането на императорския манифест, преминаването на руската армия през река Дунав, действията на Предния отряд на ген. Гурко и първото превземане на Шипченския проход, бойното кръщение на опълченците в битката за Стара Загора и епичните боеве за Шипка.
 

„На тая чудна страница, в лицето на своите синове-герои опълченци, българският народ е на веки записан ....“


В изложбата могат да се видят оригинали – лични документи на Стефан Кисов - снимка, акт за раждане и свето кръщение, смъртен акт, свидетелство за участие в Сръбско-турската война 1876 г., саморъчно написана записка, както и трите издания на книгата му “Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878“ от 1897 г.,  1902 г. и 2017 г.