Шествие в памет на убития на бул.Могильов младеж
Шествие в памет на убития на бул.Могильов младеж / Дарик Габрово

 Приятели на трагично загиналия при катастрофата на булевард "Могильов" Ивилин Кочев  организират утре в негова памет протестно шествие под надслов "Цени живота, убий скоростта!". Идеята се заражда спонтанно сред доброволците на ИМКА Габрово, какъвто е бил и Иво.  

19-годишният студент почина на място на 31 януари, пометен от лек автомобил, докато си вървял по тротоара на път към приятелката си.

Шествие в памет на убития на бул"Могильов" младеж
netinfo

На снимката Ивилин Кочев

"С това шествие искаме да покажем, че сме съпричастни, че всеки един от нас може да направи нещо - най малкото като си даде  сметка за стойността на човешкия живот, а тази  мисъл може да му помогне да намали скоростта", каза пред Дарик Антоанета Янкабакова - директор на ИМКА Габрово.

 Доброволците от ИМКА предлагат конкретни мерки за обезопасяване на участъка от Еса до блок Катюша, известен като „отсечката на смъртта" заради тежките произшествия, ставащи там. Сред тях са ограничаване на скоростта на 40 км в час, поставяне на мантинели, постоянно полицейско присъствие и санкции за всички нарушители. "Този участък е място, където нашите деца са на училище,  на детска градина... Това не бива повече да се случва. Не искаме да губим повече наши близки по пътя", каза още Янкабакова.  

Шествието ще тръгне около 12,30 часа от мястото на катастрофата на бул."Могильов", до ресторант "Мадлен" и ще продължи до Гробищния парк.

В протеста ще се включат приятели и роднини, близки, съученици и състуденти на Иво, както и над 40 автомобила на "Тико", където бащата на момчето е таксиметров шофьор, и още 35 от таксита "Мони". 

Младежите от ИМКА са събрали 350 лева по изпращането на своя приятел, които предадоха на баща му, а Общината опрости гробищните такси по неговото погребение.