Седмица на Патентното ведомство в Техническия университет
Седмица на Патентното ведомство в Техническия университет / netinfo

Техническият университет в Габрово ще бъде домакин на 16-ти и 17-ти март на инициативата „Седмица на Патентното ведомство и закрилата на индустриалната собственост в българските университети”. Проектът на Патентното ведомство стартира тази година, а Университетът е един от основните и най-динамични партньори. Насочен е към популяризиране сред академичните среди на системата за индустриална собственост и ролята на Ведомството и предоставяните от него услуги за нейното укрепване и развитие в полза на цялото общество.

 

Целта на инициативата е в българските ВУЗ да бъдат създадени по-благоприятни условия за развитие на творчеството, за възникване, закрила и пазарна реализация на нови, иновативни продукти чрез успешен трансфер на знания и технологии към индустрията.

 

Седмицата на Патентното ведомство в Техническия университет ще включва дейности по популяризиране на индустриалната собственост и нейната закрила, дни на марката и дизайна на Общността, ден на Световната организация за интелектуална собственост, ден на Европейското патентно ведомство, изложба на изобретения, патентовани от местни изобретатели, популяризиране на дейността на Центровете за технологичен трансфер от региона, изнасяне на презентации в областта на индустриалната собственост, както и кръгли маси по проблеми на индустриалната собственост. Поканени за участие са и представители на бизнеса и браншови организации от региона.