Резултати от акциите Шофирай отговорно
Резултати от акциите Шофирай отговорно / netinfo

1130 младежи са взели участие в 15- те акции по проект „10 Д през нощта" насочващ вниманието на младите хора към намаляване на пътните инциденти. Той се проведе от  сдружение „Отворена младеж" с подкрепата на Общините Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен и Бургас. Целта на проекта е да се определи европейски подход за намаляване на броя и сериозността на пътните инциденти, в частност на онези, в които са включени млади хора и могат да се свържат с употребата на алкохол и наркотици. Всеки участник е имал възможността да премине през попълване на въпросник, 2 теста с дрегер, 1 тест за наркотици и 2 теста на симулатор за реакции на пътя.

181 габровци са участвали в тазгодишната кампания „Шофирай отговорно", организирана от сдружение „Отворена младеж" със съдействието на програма „Младежта в действие" и Тойота България. Общо в петте акции, на алкокарт и симулатор, участие са взели 935 човека- шофьори и седящи до шофьора пътници. През миналата година желаещите да се качат и наблюдават процеса като пътници е бил по-голям процент, докато тази кампания отчита повишаване на броя на тези, които искат сами да шофират и да изпитат симулаторите.

Чрез единия симулатор участниците са опитали какво е да шофираш под влиянието на алкохол, но без да си го употребил всъщност, а вторият симулира различни екстремни ситуации на пътя. 935 човека общо са взели участие в "Шофирай отговорно" в проведените пет акци.