Проектът за интегриран градски транспорт на Габрово е внесен за оценка
Проектът за интегриран градски транспорт на Габрово е внесен за оценка / Община Габрово

Община Габрово депозира за оценка по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. проектното предложение „Развитие на устойчив градски транспорт на град Габрово“. То е част от инвестиционната програма за реализация на приоритетни проекти от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на общината.

Разработката е на обща стойност 13 430 540,62 лв., като безвъзмездната финансова помощ е 9 000 000 лв., а собственото съфинансиране – 4 430 540,62 лв., със срок на изпълнение 36 месеца.

Предвидено е преустройство на автобусна спирка „Рачо Ковача“ в „джоб“, реконструкция на кръстовището и площада в района на ЖП гарата, ремонт и модернизация на подлезите до Дома на хумора и сатирата и Автогарата, ще бъде подобрена организацията на движение на пет от най-натоварените светлинно регулирани кръстовища в града. Общественият транспорт ще бъде обновен със закупуването на шест автобуса с дължина 12 метра и осем автобуса по 7-8 метра, отговарящи на европейските норми за вредни емисии от двигателите и използване на възобновяеми енергийни източници. За зареждане на електробусите са предвидени три зарядни станции.

Габровци ще могат да се възползват от удобството на съвременна информационна система, която показва с точност времето на пристигане на автобусите от градския транспорт до спирките по съответен маршрут. Предвидени са 104 електронни информационни табла, както и бордово оборудване за приемане и предаване на данни за 57 превозни средства.

Съгласно указанията за кандидатстване по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, техническата документация по проекта бе предадена на оценяващото междинно звено, което функционира в общинската администрация от 18 януари тази година. В срок от 5 дни ръководителят на звеното трябва да сформира оценителна комисия, която ще има на разположение 90 дни, за да разгледа предложението.