Новият Бил Гейтс
Новият Бил Гейтс / 100 вести
Деветокласникът от Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово Добрин Башев беше наречен наскоро от един софийски журналист новият Бил Гейтс. Добрин няма нищо против сравнението, макар да съзнава, че е доста далеч от нивото на истинския Бил Гейтс.

Русокосият младеж има няколко високи постижения в областта на информатиката през тази и миналата година. През миналата година на Балканската младежка олимпиада в Македония той завоюва сребърен медал, а тази година на Европейската младежка олимпиада също се окичи със сребърен медал.

В Международния есенен турнир в Шумен „Джон Атанасов“ той завоюва бронзов медал и миналата, и тази година. 


Вестник „100 вести" публикува интервю с Добрин Башев днес. Акцентите от този разговор:

Наскоро участвах в годишната среща на олимпийците по природни науки, която е под патронажа на президента. Той ни поздрави за постиженията ни и там един журналист от вестник „България днес“ ме интервюира и явно е решил, че аз съм новият Бил Гейтс.

Аз се занимавам най-вече с информатика, но отделям значително време и за математиката, тъй като без значителна математическа подготовка не мога да успявам в информатиката.

В училище ми преподава по математика г-жа Павлина Стефанова, която води школа за извънкласна дейност. По информатика досега ми е преподавала г-жа Галя Неделчева, а тази година – г-жа Зорница Дженкова, която е член на Националната комисия по информатика и тази година за първа година преподава в Математическата гимназия. Разбира се, принос за подготовката ми има и проф. Стоян Капралов, който ръководеше математическа школа в гимназията преди няколко години.

Дядо Коледа ми донесе някои учебни пособия, малко сладки неща и много позитивни емоции в семейството ми.