Преходът от постите към яденето на месо да става постепенно, съветват лекари
Преходът от постите към яденето на месо да става постепенно, съветват лекари / Дарик Габрово, архив

Преходът от коледните пости към консумирането на месни продукти трябва да става постепенно - поне два-три дни, каза доц. Анета Хубенова, консултант в Клиниката по токсикология на болница "Пирогов", цитирана от БТА.

Не трябва да се преминава веднага към голямо количество месо добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба, посочи тя.

По време на коледните празници опасното е, че храните обикновено се приготвят в първия ден от празника, та дори и в деня преди него. За много храни това не е подходящо от гледна точка на престояването или на замърсяването им. Би могло да се получи отравяне, отбеляза лекарят.

Доц. Анета Хубенова предупреди, че трябва да се внимава с консумацията на гъби и препоръча да се ядат само култивирани. При най-малко подозрение за гъбно отравяне, трябва да се търси лекарска помощ. Домашното месо също трябва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза. Прекалената консумация на месо може да доведе дори до белтъчна алергия.

Ядките, които присъстват почти на всяка коледна трапеза, особено шамфъстък или обикновени фъстъци, могат да предизвикат тежки алергии. Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да се стигне до алергичен шок.

При употребата на спиртни напитки не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, прекаляване с количеството на спиртни напитки и несъобразяване кой колко може да изпие.