Община Дряново
Община Дряново / Празничната седмица на Дряново
Наситена с много мероприятия и веселие премина седмицата, посветена на традиционните празници на Дряново. Културни и спортни прояви, много награди, изложби и концерти оживиха града, за да затвърдят вековната традиция на дряновци да изпратят лятото с тържество, да споделят трапезата си и да срещнат гости и приятели, с благословията на Света Петка Българска.

Монумент на св. Петка
Община Дряново

За начало на масовите прояви бе избран Петковден, когато в Спортна зала Дряново се проведе волейболен турнир Дряново Къп (Dryanovo Cup). Младите волейболисти на Волейболна академия Стойчев-Казийски (София) спечелиха вече традиционния турнир, а в надпреварата се впуснаха и отборите на Хебър-Пазарджик, Черно море-Варна и Славия-София. 

Дряново
Празничната седмица на Дряново

В първия ден на миналата седмица големият салон на НЧ "Развитие-1869" събра почитателите на театралното изкуство, които дойдоха на авторската постановка "Ана от другата страна", представена от талантливите млади актьори на Драматичен театър - Търговище. А във вторник, в зелените площи на пешеходната зона на Дряново бе направена първата копка за изграждане на постамент с лика на покровителката на града Св. Петка. 

В Икономовата къща бе открита изложбата "Град Дряново - пътуване през две епохи".
Временната експозиция представя индустриалното развитие на Дряново от Освобождението до началото на Прехода през 1989 г. За архива на Историческия музей в Дряново бе дарена още една ценна и уникална вещ - кожената папка на кмета на община Дряново Никола Бошнаков от средата на миналия век, в която градоначалникът е държал най-важните документи и писма, свързани с нашата община, от 1939 до 1945 година.

Ден по-късно, дряновските ученици от начална степен на обучение се включиха в изработването на най-голямата есенна детска рисунка. След художествената проява, на ларгото в Дряново се състоя единственото по рода си дефиле на красотата, озаглавено "Дряновските булки - очарование, пищност, грация". В шоу-ревюто се включиха девойки и дами от различни възрасти, които представиха характерните тенденции в облеклото на дряновката през няколко епохи. На финала бе отличена най-красивата дряновска девойка, която лично кметът инж. Мирослав Семов закичи с традиционния булчински сокай.

Община Дряново
Празничната седмица на Дряново

И тази година, в рамките на празничната седмица, Общински съвет Дряново тържествено удостои с почетни звания двама достойни дряновци. За своя дългогодишен труд в сферата на биохимията, за заслугите си в областта на медицината и за нестихващия ентусиазъм, с който работи за благото и просперитета на Дряново, професор Пенчо Далев бе обявен за почетен гражданин на Дряново.

Община Дряново
Празничната седмица на Дряново

А за своите заслуги в сферата на спорта и българския футбол, Станислав Генчев бе удостоен с титлата Заслужил гражданин на Дряново. Макар много различни по своята възраст, поприще и интереси, двамата удостоени дряновци се допълват в стремежа и делата си за прославата на град Дрянов и общината. 

Община Дряново
Празничната седмица на Дряново

По традиция, в почетната книга Дарования и постижения на Дряново бяха вписани имената на всички ученици, спортисти, читалищни дейци и преподаватели, които със своя труд и извоювани награди са допринесли за издигане авторитета на нашия град. Мирослав Семов и професор Далев заедно изпълниха ритуала по вдигане знамето на града, с което официално бяха открити традиционните празници на Дряново. 

В петъчния ден се проведе и 49-то издание на Международния шосеен лекоатлетически пробег "Колю Фичето" - едно от най-дългогодишните спортни мероприятия в страната. Ръководният екип на Общинска администрация, заедно със спортния директор на БФЛА Диан Драшков и секретаря на КЛА Локомотив - Дряново Иван Михайлов връчиха наградите на победителите в четирите възрастови категории, с пожелания за здраве и още повече успехи на петдесетото юбилейно издание догодина.

В празничния концерт "Фолклорна магия" взеха участие талантливите млади изпълнители от Сдружение "Анна-Фолкарт", Детско-юношески танцов състав "Балканджийче", както и гостите от НЧ "Христо Ботев-1925", които пристигнаха за дряновските празници чак от морския Ахтопол.

На празник, като на празник! Дори неочаквания есенен дъжд направи път на жителите и гостите на града, които дойдоха на площада да се веселят и празнуват заедно. Огнено шоу, маскирани мимове и атрактивни артисти на кокили допълниха характерния панаирджийски колорит и предизвикаха много усмивки и възхищение по оживените дряновски улички в късния съботен следобед.

Община Дряново
Празничната седмица на Дряново

Проведе се и дългоочакваната томбола с награди на Община Дряново. Големият късметлия тази година е дряновецът Александър Попов, който се прибра вкъщи с чисто нов телевизор. Малко след залез, Детска вокална група зарадва публиката с нов репертоар, а гвоздей на програмата бяха солистите на "Ку-ку бенд" Невена Цонева и Георги Милчев - Годжи. Стотици хора се събраха на ларгото в Дряново, за да чуят едни от знаковите песни на българския Преход и да се порадват на тържествените илюминации.