Празненство с гайтан, билки и Италиански хляб в Габрово
Празненство с гайтан, билки и Италиански хляб в Габрово / netinfo

Вечер на плетене на уникални мартеници от габровски гайтани и замесване на червени хлябове по случай баба Марта организира днес Хлебна Къща „Св. Христофор" в Габрово. Ще бъдат замесени и зелени хлябове за да се получи националния трибагреник под формата на хляб по случай Освобождението на България.  

Гостите могат да донесат своя любима поезия свързана с България, която ще бъде споделена на поезия докато хлябовете се пекат. Ще бъде прочетена и специално написана поема на най-известния съвременен Малайзийски поет, който я праща на Хлебната Къща като поздравление.  

Специален гост от Италия ще замеси червен италиански хляб с домати и ще се съчетае българския с италианския трибагреник, които имат същите цветове, но различно разположение. Надежда Савова, завършила Италианския Лицей в София, ще представи Италия и побратимената на Хлебната Къща традиционна италианска пекарна в Алта Мура, провинция Бари, южна Италия. Пекарната е пожелала  да се присъедини към международната мрежа от Хлебни Къщи с кръжоци по правене на хляб. Ще бъде представено и Световното Движение за Бавна Храна, създадено в Италия.

Началото на инициативата е от 17 часа.