Подаването на топлина към абонатите на Топлофикация - Габрово е нормализирано от тази нощ
Подаването на топлина към абонатите на Топлофикация - Габрово е нормализирано от тази нощ / DarikNews.bg, архив
Във връзка със статия „ТЕЦ Габрово беше под крилото на ГЕРБ“ от 10.03.2017 г.

Във връзка с публикуваните твърдения по проблемите, свързани с топлоснабдяването в гр. Габрово, Ръководството на „Топлофикация Габрово“ ЕАД би искало да направи някои разяснения.

През месец февруари КЕВР осъществи комплексна  проверка на място в Топлофикация Габрово по подаден сигнал от Таня Христова – кмет на града, свързан с неизпълнение на лицензионните задължения на Предприятието, но все още не са излязли резултатите от нея.

Считаме за необходимо да изясним, че целта на социалните помощи е да бъдат подпомогнати частично или изцяло разходите за отопление през зимата на определни групи абонати, които се определят в зависимост от социалното им положение. Ако тези суми не покриват сметките за отопление, разликата трябва да се заплати от абоната, а в обратния случай след изчисляване на годишните изравнителни сметки надпреведените суми се възстановяват на Социалното Министерство всяка отчетна година, както ще се случи и тази.

Твърденията, че Топлофикацията не е работила системно на пълен капацитет през целия зимен сезон са напълно неверни. За изминалите 4 месеца от настоящия отоплителен сезон смущения в топлоподаването е имало не повече от няколко дни. Кратките прекъсвания са били причинени от аварии по топлопреносната мрежа и в топлоизточника. За случаите, когато авариите са продължили повече от 48 часа е разработена методика за компенсация на засегнатите абонати, според която крайната сметка за реално изразходваната топлинна енергия се намалява допълнително с размера не недоставената топлина.

Относно коментарите, свързани с липсата на инвестици в Дружеството, считаме за необходимо да изясним, че  през м.Декември 2016г. беше въведен в експлоатация парен котел, а не водогреен, който работи изцяло на биомаса. Внедряването на тази допълнителна  мощност повишава производствения капацитет на цялото Предприятие и намалява драстично вредните емисии. Към настоящия момент Дружеството е в процес на разработване на подробна дългосрочна инвестиционна програма, с която да обезпечи дългогодишното топлоснабдяване на гражданите на града.

 

Ръководството на „Топлофикация Габрово“ ЕАД апелира към партиите да не политизират техническите проблеми на Дружеството, да не ги използват за своята политическа кампания и да не проявяват загриженост към гражданите единствено 2 седмици преди изборите.