Повече възможности за изучаване на руски език в Габрово
Повече възможности за изучаване на руски език в Габрово / Община Габрово

На работна среща в кабинета на заместник-кмета Нела Рачевиц беше обсъдена  темата за подобряването на възможностите за изучаване на руски език в детските градини и училищата в Община Габрово.

Разговорите са инициирани от Дочо Дочев координатор на Национално движение „Русофили” за община Габрово. За да представят перспективите за разширяване на възможносите за изучаване на руски език на срещата дойдоха началникът на отдел „Подпомагане на руските училища” към агенция Россътрудничество на Министерство на външните работи на Руската федерация, Наталия Чередниченко и водещия експерт в поддръжката на руски език Олга Василевна. На срещата присъстваха и представители на Национално движение „Русофили”.

Обсъдиха се начините за популяризиране на руския език сред малките деца, учениците и техните родители, като бе подчертано, че засиленото присъствие на руската култура ще спомогне и за повишаване интереса към руския език. Беше предоставена актуална информация за кандидатстване по програми за стаж на български учители в Русия, както и за участие на ученици в летни лагери, където в приятелска среда може да се общува и да се провеждат интелектуални занятия на руски език. Споменаха се и възможностите за получаване на методическа, специализирана и художествена литература на руски език.

Визитата на Наталия Чередниченко и Олга Василевна в Община Габрово е част от официалното им посещение в България, чиято цел е да се установят контакти с различни институции и общини и да се намерят начини за задълбочаване на сътрудничеството между България и Русия чрез изучаването на руски език от подрастващото поколение.