Повдигнаха обвинение на бившия директор на габровската областна болница
Повдигнаха обвинение на бившия директор на габровската областна болница / Дарик Габрово, архив

 

Окръжна прокуратура повдигна днес обвинение за причиняване на щета в размер на близо 230 000 лв. на бившия директор на габровската областна болница д-р Божидар Паралчев. Обвинението е за престъпление по  чл. 219 ал.1  във вр. чл.26 ал.1 от НК., съобщи за Дарик окръжният прокурор Милчо Генжов. След финансово счетоводна експертиза се доказва, че през периода 18.09. - 26.10.2009 г. директорът е допуснал пускането в експлоатация на сектор „Инвазивна кардиология" в Кардиологично отделение без необходимите разрешения - Лицензия на Агенцията за ядрено регулиране на република България. За това време там са извършени 129  процедури и са платени неправомерно 228 921.46 лв., собствени средства на лечебното заведение. Това е станало без да има никакво финансово покритие от здравна каса и пациенти, и е направено с ясното съзнание, че се причинява вреда на болницата, тъй като нейното финансиране се извършва по този начин, са мотивите на прокуратура. По думите на окръжния прокурор Милчо Генжов щетата съществува, тъй като  тези пари са взети от други медицински дейности, за които са били предназначени. Прибързването при стартиране на инвазивната кардиология е било излишно, тъй като няма никакви доказателства, че е имало належаща нужда за това.

"Секторът е пуснат не само преди да има договор с касата, а още преди да има лиценз, т.е. има нарушение на закона. Позитивният ефект от предсрочното пускане с 40 дни на това отделение е привиден, тъй като  причиняването на тази щета, реално, е довело до негативен ефект за всички останали отделения и пациентите, които са чакали медицински услуги от тях", коментира Милчо Генжов.

Според адвоката на д-р Паралчев Симеон Тъпов няма извършено престъпление, защото това, което е направено е обществено значимо и от обществена полза. "Всичко е било направено, така както трябва да бъде. Трябвало е да бъде пуснат секторът, тъй като е съществувала възможност да се загуби един проект за над 1 млн. лева", е мнението на адвоката. По думите му  няма и вреда, тъй като през периода действително има направени разходи, но в следващия момент, поради естеството на цялото отделение печалбата е сериозна. "Освен това в Наказателния кодекс има едно понятие, което се нарича оправдан стопански риск. Дори да има някакво нарушение, не е задължително то да е престъпление", коментира Симеон Тъпов.