Показват шапка на Грета Гарбо в изложба в Габрово
Показват шапка на Грета Гарбо в изложба в Габрово / netinfo

Шапката на известната актриса Грета Габро ще бъде показана в изложба в Регионалния исторически музей в Габрово. Тя е част от експозицията, наречена “От забрадката и калпака до съвременната шапка”. В изложбата ще бъдат показани шапки, които се съхраняват в осем институции в Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново. Сред тях са Националният музей на образованието, Домът на хумора и сатирата, Историческият музей в Севлиево, Етъра и Боженци.

 

Техните колекции дават възможност да да се видят различните видове шапки като цветова гама, материи и модели в областта. Габрово представя шапката за периода от 40- те години на 19 век, Севлиево- от края на 19 и началото на 20 век, а Дряново и Трявна- от 20- те до 40- те години на 20 век.

 

Сред по- интересните експонати са банатски костюм с шапка, както и лятната униформа на Недко христов Спиридонов, носена 1897 година.

 

Шапката на актрисата Грета Гарбо попада в Габрово, след като тя я подарява на своята помощничка в домакинството Мария Ноева преди Втората Световна война.