Подготвят модернизация на сметището в Габрово
Подготвят модернизация на сметището в Габрово / Дарик Габрово

 Реконструкция и модернизация на депото за твърди битови отпадъци подготвя Община Габрово. Освен на областния град, сметището ще може да поема и боклука на Трявна, Плачковци и селата. Характерно в подготвяния проект е компостирането на биоразградимите отпадъци. Според единият от вариантите ще бъде изградена система за домашно компостиране, която ще може да обслужва близо 100% от населението в селата и 10% в Габрово. Втората алтернатива включва инсталация за производство на компост на територията на регионалното депо, а третата обединява първите две.

Според представените модели при третията вариант от генерирани 35 хиляди тона битови отпадъци, 1800 тона ще бъдат биологично разградени в домашни условия, при което се получават 900 тона готов компост. 32 хиляди тона ще постъпят в регионалното депо, като близо 1/3 трета от тях ще бъдат преработени, от което се получава около 6 000 тона компост. Останалите 20 хиляди тона ще бъдат разделени на дърво, хартия, пластмаса, метал, стъкло и гума, след което за депониране остават около 10 хиляди тона. След обработката, компостът и сепарираните отпадъци намират приложение на пазара.

Проектът е по Оперативна програма „Околна среда" и се подготвя от Обединение „Габрово", в което влизат „Харес Пикел Консулт" - една от 5-те водещи консултантски фирми в областта на опазването на околната среда в Германия, българската „Талискер", както и конструкторско бюро „Михов и Петков".