Платен данък върху превозното средство е задължително условие за годишен технически преглед
Платен данък върху превозното средство е задължително условие за годишен технически преглед / DarikNews.bg, архив

Задължително условие за извършването на технически преглед на автомобилите е данъкъ върху превозното средство да бъде платен, информира Мария Йозова, директор на дирекция „Местни данъци и такси“ към Община Габрово.

„Това законово изискване не е новост, то и досега съществуваше, но не се прилагаше на практика. Промяната е свързана с това, че техническите пунктове за извършване на прегледите са свързани онлайн със системата на „Местни данъци и такси“ и в момента на прегледа се проверява дали съответният автомобил е редовен относно данъка върху превозното средство“.

Промяната е в сила от 18 юли 2016 г. Към днешна дата обаче са констатирани случаи, в които собственикът на автомобила го е закарал на преглед, но системата отчита, че има нещо нередно с данъка и колата не може да премине техническото обследване.

Това става, когато моторното превозно средство не е декларирано в дирекция „Местни данъци и такси“, не е платен данъкът върху превозно средство за минали години и първата вноска за 2016 г., колата е със сменен регистрационен номер, но това обстоятелство не е декларирано в данъчната служба. Положението е същото, когато срокът на ТЕЛК е изтекъл, а новият не е деклариран в „Местни данъци и такси“ в Габрово.

Източник: вестник 100 вести