Невена Петкова
Невена Петкова / Областен управител Габрово
Областният управител Невена Петкова и експертът по образование в Областната администрация Веселина Георгиева взеха участие в Националните дни за учене през целия живот. Форумът се проведе в Пловдив като акцент в тазгодишното издание беше поставен на постигнатите резултати в сектора за учене на възрастни, на нови проекти, както и върху състоянието му в България, Белгия и Македония.

Областният управител на Габрово приветства участниците в първата част на форума – посветен на EPALE -  електронната платформа за учене на възрастни в Европа. Невена Петкова подчерта, че ученето през целия живот не случайно е сред европейските приоритети.

Фестивал на ученето през целия живот в Габрово

„Живеем в динамично време, в което миграцията и урбанизацията са често срещани процеси. В същото време,  демографската ситуация във всяка една област у нас чертае все по-лоши прогнози и това неминуемо налага хората на по-зряла възраст да бъдат все по-адаптивни и да се включват активно в различни сфери на дейност“ – каза още Петкова и допълни, че като Областен управител за нея е важно да съдейства за осигуряване на условия за разработване и прилагане на политиката за учене на възрастни на областно ниво, както и че инициативата е важна за популяризирането на възможностите, които всеки би могъл да ползва, за да развие собствените си умения и знания и да получи по-добра реализация без значение от възрастта.

Пред участниците във форума Петкова застъпи и още една тема, която е част от политиката за Ученето през целия живот, а именно кариерното ориентиране – „необходимо условие и адекватен отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени.“ Тя обясни на практика как се е случила разработената заедно с Регионалното управление по образованието - Габрово „Програма за допълващи дейности към кариерното ориентиране на учениците“. Програмата обединява усилията на различни институции, фирми и организации за постигане на общата цел да се предизвика интерес към онези професии, необходими за развитието на региона.

Мария Габриел: Ученето през целия живот е четене през целия живот

„Вярвам, че по същия начин може да продължим и с хората в различни възрасти като даваме шанс за тяхната професионална реализация, но съобразена с нуждите на бизнеса в различните региони на страната. Защото „Ученето през целия живот“ трябва да се основава на силно сътрудничество между бизнеса, образователните и социалните институции“ – допълни още областният управител на Габрово Невена Петкова.