От Синьо единство твърдят, че има подмяна на десницата с центристки проект
От Синьо единство твърдят, че има подмяна на десницата с центристки проект / DarikNews.bg, архив

В специално разпространена Декларация на регионалните структури на Национален съюз Единство, подписана от членове и координатори на сдружението от цялата страна се казва:

„Ние, членовете и регионалните координатори на сдружение "Национален съюз Единство" отказваме да изпълняваме ангажиментите към Реформаторски блок, поети от наше име от адв. Петър Славов и Мартин Димитров. Подписаното от тях споразумение между сдружението и ДСБ, одобрено и от Реформаторски блок, е нелегитимно. Стоим категорично зад решението на Синьо единство да не подпише политическо споразумение с Реформаторския блок. Напълно подкрепяме позициите на партията, в които се изразява възмущение от съпричастността на Реформаторския блок към политиката на подмяна и погазване на елементарни правила на фона на всички претенции на Реформаторския блок да бъде новият политически проект, който ще спазва правила и ще покаже различен морал”.

В Декларацията активистите на сдружението потвърждават, че никой не е упълномощавал председателя или отделни членове на сдружението на заседание на Общо събрание или на Управителния съвет да подписват каквито и да било документи, свързани с политическо представителство и пряко участие в политическите процеси, описани в споразумението.

„Никой от нас не е уведомяван или консултиран за подписването на това споразумение. Решението не е взето по предвидения от Устава ред. То представлява самоволен акт на няколко човека, който цели единствено политическото им изтъргуване в Реформаторския блок за сметка на членовете на сдружението“, се казва в Декларацията.

Документът, с който  се иска оставката на председателя на сдружението Петър Славов, на двамата зам-председатели Гергана  Николова и Александра Боджова, както и оттеглянето от сдружението на Мартин Димитров, твърди още, че „едноличните им и користни действия узурпират сдружението и са категорично неприемливи за огромното мнозинство от членовете му.“

„От името на сдружението в публичното пространство се заемат недопустими позиции, в които се коментират преговорите с Реформаторски блок, в които е участвала партия „Синьо единство“, не сдружението. Провеждат се нелегитимни заседания на УС на сдружението, с липсата на кворум се подменят решения от председателя и грубо се погазва българското законодателство, според което гражданска организация не може да представлява политическа партия, още по-малко да я замени.

С настоящата декларация заявяваме възмущението си от опита да бъдем вкарани в  нечистоплътна политическа игра и считаме, че са  налице действия, уронващи престижа на нашата организация, както и злоупотреба с нашето доверие и нашите имена. Няма да допуснем нечии опити за лична политическа кариера да бъдат представени като „съхранение на единството“. Това е обслужване на политиката на подмяната – подмяна на политическа партия с гражданско сдружение, подмяна на общи цели с лични амбиции, подмяна на десницата с центристки проект“, пише още в Декларацията.