Определиха най-добрия майстор на изделия от плъсти
Определиха най-добрия майстор на изделия от плъсти / netinfo

Пенка  Ставрева от пловдивското село Първенец победи в Майсторската надпревара "Плъсти" по време на Десетия международен панаир на народните занаяти в Етъра. Тя получи голямата награда "Сребърна хлопка", почетен диплом, парична награда от 400 лв. и право на изложба-базар в Архитектурно-етнографския комплекс  през 2013 г. Наградата й се присъди за цялостно представяне и познаване традициите в работата с плъсти.

Тази години в Майсторската надпревара участваха 7 състезателки от София,  Варна , Бургас, Пловдив и от село Първенец, Пловдивско. Те трябваше да изработят 2 предмета - един задължителен, килим от плъсти, а друг по избор. Задължителният  предмет на Пенка Ставрева беше най - точно изработен, а предметът по избор бе рокля украсена с плъсти, шапка, колан, гривна и пръстен от плъсти.

Компетентно жури в състав: Величка Георгиева, член на управителния съвет на задругата на майсторите и председател на журито,  Величка Илиева, главен уредник в Архитектурно - етнографски комплекс "Етър" и Галя Йорданова, уредник бит и домашни занаяти, прегледа и оцени изработените от сръчните състезателки предмети. Надпреварата беше много оспорвана и изработените изделия от плъсти затрудниха журито при оценяването.

Определиха найдобрия майстор на изделия от плъсти
netinfo

Първа награда на Община Габрово в размер на 300 лв. взе Мариета Йорданова Недкова от София  -  за цялостно представяне. Тя изкусно израбити шатра от плъсти.

Специалната награда от АЕК "Етър" в размер на 200 лв. отиде при Руменка Михайлова Николова от  Варна за сполучливо представяне развитието на работата с плъсти в наши дни. Тя направи изключително оригинално пано с тематика от АЕК „Етър" ( на него е показана Саковата къща).

 Журито определи и допълнителни награди, предоставени от дарители.

Икона, изработена от етърските иконописци Росен Дончев и Пламен Маринов, получи Невена Стефанова Ненова от  София за „Най - млад майстор". Тя е само на 22 години, но нейното пано с пауново око показа, че тя вече е усвоила занаята,

 Награда в размер на 100 лева се присъди на Маргарита Миткова Барганска от  София за изработка на най - артистичен предмет. Наградата е осигурена  от Андрей Андреев - майстор ножар в АЕК „Етър". Маргарита спечели и наградата на публиката със своето дърво и арфа, наречени „Вечност".

  Награда в размер на 100 лева бе дадена и на Илияна Шишкова от Пловдив за умело претворяване на традицията в съвременното облекло. Наградата е осигурена от Андрей Андреев - майстор ножар в АЕК „Етър". Тя изработи рокличка с цветя от плъсти за бебе, шапка и гривна заек.

Предметна награда получи и Донка  Герджикова от  Бургас за оригинален съвременен аксесоар. Наградата е осигурена от Веселин Дамянов, майстор - грънчар в АЕК „Етър". Тя изработи шал от плъсти с пеперуда.

Всички участници се представиха блестящо и получиха грамота за участие.