Трихинелоза
Трихинелоза / DarikNews.bg
На 1 октомври бе открит груповият лов на диви прасета и дребен дивеч. От Регионална здравна инспекция (РЗИ) призоваха да не се консумира непроверено месо от диви животни. Предупреждението важи и за употребата на месо от домашни животни. Опасно паразитно заболяване може да застраши сериозно здравето и дори живота на човек, става ясно от апела на РЗИ-Габрово.
 
Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засягачовека, домашните и диви свине, котки, кучета, лисици, вълци, чакали, мечки, порове, плъхове, мишки и други. Развива се след консумация на трихинелозно месо.
 
От началото на 2017 година в страната са регистрирани З епидемични взрива с 42 лица, заболели след консумация на свинско месо и месни продукти от диви или домашни прасета.
 

Непозната болест дебне убийците на животни


 Трихинелозата се причинява се от вид кpъгъл червей - Трихинела спиралис (Trichinella spiralis). Паразитът “се крие” в мускулните влакна на животното и остава жив при сушените колбаси и когато месото не е достатъчно термично обработено. На външен вид трихинелното месо е непроменено.
 
При поглъщане, в стомаха на човека, обвивките на трихинелите се разтварят. Паразитите попадат в тънките черва. Там нарастват, оплождат се и женската в продължение на три месеца ражда млади трихинели. През кръвообращението на тънките черва и по пътя на кръвния и лимфния ток, паразитите преминават в органите и се локализират в напречно набраздената мускулатура. Там се навиват спирално и покриват с калциеви отлагания като образуват капсули в които могат да останат живи десетки години.
 
Инкубационният период (времето от консумацията на месото до началото на болестта) е между 5 и 45 дни (средно 20 дни).
 
Първите симптоми са като при вирусно заболяване – втрисане, постепенно покачване и задържане на висока температура, повръщане, разтройство и болки в корема. Появяват се отоци по лицето, болки при гълтане, при движение на очите, при дъвкане, дишане и ходене.
 

Три бременни с трихинелоза


 В зависимост от количеството погълнати трихинели, трихинелозата може да протече безсимптомно (без оплаквания), или да се развие заболяване в различна степен на тежест – от леко грипоподобно състояние, пневмония, до тежки сърдечни и неврологични увреждания и смърт.
 
Откриването на паразитите става чрез трихинелоскопиране на парченца месо, взето от диафрагмата, езика или от дъвкателната мускулатура на животното. Изследването се извършва от ветеринарните органи.
 
Какво трябва да знаем, за да избегнем риска от заразяване с трихинела?
 
Домашните свине да не се хранят с отпадъци и да не се допускат по дворовете и сметищата, където най- често се заразяват. В местата, където се отглеждат прасета, да се провежда системна дератизация (борба с мишки и други гризачи).
 
Закланите или убити свине задължително да се изследват за мускулни трихинели. При установяване наличие на трихинелни ларви цялото количество месо да се подложи на изгаряне.
 
При дълбоко замразяване или консервиране паразитът загива, но остават токсични продукти, които правят месото негодно за консумация.