Около хиляда души се качиха днес на Шипка
Около хиляда души се качиха днес на Шипка / netinfo
Около хиляда души се качиха днес на Шипка
21872
Около хиляда души се качиха днес на Шипка
  • Около хиляда души се качиха днес на Шипка

Около 1000 души присъстваха днес на връх Шипка за честванията на 132-годишнината от героичната епопея. Отбелязването на годишнината започна  със заупокойна молитва в памет на загиналите герои, която беше отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Сред официалните гости бяха посланикът на Белорусия нег. превъзходителство Вячеслав Качанов, министърът на отбраната Николай Младенов, областните управители на Габрово и Стара Загора, кметове, председатели на общински съвети, както и граждани.

Кметът на Община Габрово Томислав Дончев се обърна с приветствено слово към всички присъстващи. По думите му, 7-хилядната войска на опълченците и руските войски е удържала победа срещу 27-хилядната турска войска. "От тази героична победа насам, България удържа много победи и печели малко войни, което е едно от доказателствата, че тя ражда силни войници и слаби политици", каза Томислав Дончев. "Опитайте да си представите дъхът на барута във въздуха, зловещите викове на противника, уморените лица, разкървавените длани. За мащабите на историята тази битка не е най- голямата, но това е боят, който може да предопредели изхода на войната. А войната ще определи свободата на България", каза още кметът Дончев.

Министърът на отбраната Николай Младенов спомена, че в тези три дни от боевете на Шипка се ражда българската армия. "Освобождението е апотеоз на въжделенията на стотици години и много поколения българи. Това е най- големият акт, най- върховното дело на новата българска история",  каза още в словото си Министърът на отбраната Николай Младенов.

Беше прочетен и поздравителен адрес от министър-председателя на Република България Бойко Борисов. «Шипка е символ на кураж, мъжество и единство - качества, които са необходими и днес на българския народ», се казва в адреса.

На връх Шипка бе показано и новото копие на Самарското знаме, изработено и подарено на Националното дружество „Традиция" от семейство Милица и Людмил Стаменкови.

На върха бяха поднесени венци от президента на Република България Георги Първанов, от Народното събрание, от министър-председателя Бойко Борисов, от областните управи и общините в Габровска и Старозагорска област.

След официалната част започна възстановка на боевете при Шипка, в която взеха участие около 320 членове на Националното дружество „Традиция" от 13 организации в страната.

Част от възстановката на боевете чуйте в прикачения файл.