Обсъждат създаването на ВиК асоциация в Габрово
Обсъждат създаването на ВиК асоциация в Габрово / Дарик Габрово

Среща за уточняване степента на готовност по отношение на изготвянето на списъци  с подробно описание на В и К активи и съоръжения с е проведе в Областна администрация. На нея присъстваха Областния управител Мариян Костадинов, представители на общините и Вик дружествата. Готовите списъци трябва да бъдат представени в МРРБ до 24 март с оглед последващо разпореждане с тях от страна на Министъра на регионалното развитие и благоустройството.

С изменение в Закона за водите, влязло в сила от септември 2009 г. се регламентира съвършено нова система за управление, планиране и изграждане на В и К системи и предоставяне на В и К услуги чрез регистриране на т. нар. Асоциации и оператори по В и К, каквито се явяват досегашните търговски дружества В и К.

Цялостната дейност по осъществяване на услугата В и К след промяната в Закона ще бъде регламентирана чрез сключване на договор между председателя на Асоциацията и съответния оператор.

В и К- Габрово покрива обслужването на 3 общини подготовката и систематизацията на изискваната информация е доста по-трудна. Съществени затруднения има и заради това, че за голяма част от малките населени места и махали липсва картен материал.