Община Габрово ще вземе награда за принос в опазването на природата
Община Габрово ще вземе награда за принос в опазването на природата / netinfo
Община Габрово ще бъде отличена днес за принос в опазването на природата и по повод Световния ден на околната среда, съобщи за Дарик пресаташето на регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново Милка Асенова.

Наградата се връчва заради въвеждането на разделното събиране на отпадъци на територията на общината и усилията за изграждане на регионално депо за отпадъци. Приз ще получи и Община Севлиево като Община усвоила най-много средства по програма ИСПА. Зам.областният управител Митхат Алибашев и еколози също ще бъдат отличени заради приноса си в опазването на околната среда. Церемонията по връчване на наградите ще се състои днес в регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново.

Световният ден за околна среда се отбелязва от 1973 г. по решение на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм, Швеция, през 1972 г.

Водеща тема тази година е „Топящите се ледове – гореща тема?”. Мотото, определено от Европейската комисия за традиционната Зелената седмица е „От уроците на миналото към бъдещите предизвикателства”. Тя ще се проведе от 12 до 15 юни.