Областно пътно управление: Не допуснахме затваряне на пътищата
Областно пътно управление: Не допуснахме затваряне на пътищата / Дарик Габрово

По време на обилните снеговалежи не се допусна затваряне на нито един участък от Републиканската пътна мрежа, заяви днес началникът на Областно пътно управление Стойчо Иванов. Единствено в събота беше спряно движението през прохода Шипка, но заради навявания от южната страна. В снегопочистването са били включени общо 65 тежки машини.

 

На въпрос на Дарик защо главният път София-Варна, както и пътят до Велико Търново не са били добре почистени и се е образувал дебел пласт лед, Иванов отговори, че това е заради преминаващите автомобили.  Според приетата стратегия, пътищата са се чистели без да се спира движението, което е довело до затъпкване на тежкия сняг. Другият вариант е бил да се обяви бедствено положение както в Ловешка област. По време на снеговалежа главният път там беше затворен за почистване, а автомобилите се пропускаха поетапно. Още в неделя сутринта обаче участъкът беше изчистен до асфалт, докато в района на Севлиево се бяха образували дълбоки коловози и заледявания.

 

Според Иванов всяко Пътно управление избира начина, по който да почисти в съответната област.  На фирмите, отговарящи за поддръжката, ще им бъде платено при изчистване до асфалт, гласи една от клаузите в договора. Очаква се днес всички пътища да бъдат окончателно почистени. 

 

По време на обилните снеговалежи само през първия ден са били извадени от снега 60 тира, автобуси и микробуси, каза още Началникът на Областно пътно управление.