Николай Сираков
Николай Сираков / ПП ГЕРБ

„БСП биха ни атакували при всички случаи – и при отмяна на машинното гласуване, и ако се проведе, но се провали. Затова за нас по-важно е да не допуснем провал на изборния процес, отколкото да търсим одобрението на опозицията. Управляващите са отговорни за законовото и сигурно протичане на изборния процес, а не опозицията, затова тя може да си позволи безотговорно поведение и популизъм по темата, но ние не. За ГЕРБ е важно да гарантира сигурното протичане на изборния процес, а за БСП – да трупа партийни дивиденти на всяка цена, включително и с риск за сигурността на вота. Щом експерти и специалисти предупреждават, че на местни избори рискът от касиране заради машинното гласуване е голям, ние сме длъжни да се вслушаме”. Това заяви народният представител от ГЕРБ Николай Сираков по повод отмяната на машинния вот за сложни избори като местните и парламентарните.

Валери Симеонов: От темата за машинния вот не трябва никой да се възползва

„Лесно е, когато си опозиция, да постъпиш популистки, трудното е да постъпиш отговорно, дори с риск да получиш неодобрение. Вече стана ясно, че машинното гласуване е в пъти по-скъпо, но не това е най-важното. Важното е, че при сложни избори като местните, когато се гласува за кмет, за общински съвет, за кметове на села и преференции, 4 вида избор, различни настройки на машините, различни бюлетини, рискът да се стигне до обявяване на избора за недействителен и до намаляване на доверието в изборния процес е съществен и за него предупреждават експертите”, коментира още Сираков.

Той припомни, че Централната избирателна комисия с доклада си относно организацията и произвеждането на избори в периода 2015 – 2017 г., е отправила препоръка към Народното събрание да обсъди отново  разпоредбите за машинното гласуване, като прецени съображенията, свързани със сигурността на това гласуване. Увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване се предполага, че ще доведе до увеличаване на несъответствията и грешките в протоколите на секционните избирателни комисии, което при този вид избори може да повлияе и на резултатите. За секциите с машинно гласуване, в които ще се произведе втори тур, машините ще трябва да бъдат върнати в централния склад, за да се пренастроят отново само с актуалните за съответната секционна избирателна комисия кандидати, достигнали до балотажа, да се сертифицират отново и да се върнат в секцията.

На първо четене: Правната комисия прие отмяната на машинното гласуване

„Преди пълното въвеждане на машинното гласуване, трябва да може да се гарантира в максимална степен сигурността му, точното отчитане на подадените гласове и в най-висока степен да се защитят правата на  избирателите, като се изработят съответните механизми,  които да отразят многобройните препоръки на Венецианската комисия, Службата на ОССЕ за демократични институции и човешки права, Централната избирателна комисия и специалистите в областта. Без тези мерки, въвеждането му е самоцелно, а предвид рисковете, за които се предупреждава, е дори опасно и безотговорно”, счита още Николай Сираков.

Той подчерта, че в наистина единици държави е въведено и то частично машинно гласуване и това не е случайно, както и че има държави, като Холандия, в които е било въведено напълно и впоследствие е отменено, тъй като този вид гласуване може да наруши тайната на вота, а в Германия Съдът е отсъдил, че това гласуване противоречи на Конституцията, защото даденият по този начин глас не е защитен. „На места като Сиера Леоне и щата Вирджиния е използвана успешно блокчейн технология при гласуването. Това по-скоро е пътят към модернизиране на гласуването”, подчерта още Сираков.