Община Габрово
Община Габрово / Cinelibri
Неделя е чудесно време за кино, особено с програмата, която и в този почивен ден предлага кино-литературният фестивал Cinelibri предлага в Габрово. 

Неделната филмова вечер започва със страхотно българско предложение – късометражни новели по разкази на Георги Господинов. В „Обащиняване“ Петър Вълчанов разказва за сирак, който е припознал баща си в едно дърво, докато в „Дъщеря на Кристина Грозева“ героят пътува във влака с парцалена кукла, която представя за свое дете. „Старецът и морето“ на Надежда Косева наблюдава възрастен човек, който се разделя с живота, за да запази дома си, а „Закъснелият дар“ на Владимир Люцканов показва как един Дядо Коледа, пристигнал твърде късно, може да те отдалечи от теб самия. В „Лицата от последните дни“ на Любомир Младенов пред камера за пръв път застава фотографът Симон Варсано, който обикаля улиците с обектив в минутите преди нощта да настъпи завинаги. И Теодор Ушев е тук с Кристин, която маха от влака – филм, който пита имаме ли право да се месим в нечийживот, макар и само с едно помахване. 

Филмът от 20.00 часа е по романа на Пиер Льометр „Ще се видим там горе”, който през 2013 г. получава наградата „Гонкур”, както и Наградата за предпочитания от книжарите роман, Наградата за най-добрия френски роман за годината от сп. „Лир”, Наградата на „Франс Телевизион”, италианската литературна награда „Рафаело Бриньети”, плюс още няколко награди, общо девет.

Филмът „Ще се видим там горе” има Пет награди „Сезар” за: най-добър адаптиран сценарий (Албер Дюпонтел), кинематография (Венсан Матиас), костюми (Мими Лемпицка), дизайн на продукцията (Пиер Кефелеан) и режисура (Албер Дюпонтел).

Билети могат да бъдат закупени през системата на epay и от касата на зала „Възраждане“ с работно време: 21 октомври (събота, неделя) от 17.00 ч. до 20.00 ч.