Миро Кокенов представя  Гъдулката пред публиката в Дряново и Габрово
Миро Кокенов представя Гъдулката пред публиката в Дряново и Габрово / Миро Кокенов, личен архив

Пиесата Гъдулката ще бъде представена в Габрово на 3, 4, 6 и 7 октомври в ресторанта на мол Габрово, а на 5 октомври пред публиката в Дряново.

Гъдулката е вдъхновена от българските фолклор и култура и разкрива за публиката характерните черти на българския фолклор, традиции и танци.

Гъдулката е представление, създадено съвместно с Българския Културен Институт в Лондон, където беше неговата премиера през Февруари.

Гъдуларят, в ролята Миро Кокенов, ни разказва за гъдулката и за връзката си с нея. С много хумор и сарказъм той разкрива стъпка по стъпка своите наблюдения и анализи върху предназначението и функцията на гъдулката във фолклорния оркестър.

Миро Кокенов представя  Гъдулката пред публиката в Дряново и Габрово
netinfo

Тя е основата на оркестъра. За съжаление хората не обръщат особено внимание на основите и пренебрегват значимостта на гъдулката, тях ги привлича външния облик, фасадата на нещата.

Гъдуларят споделя съдбата на гъдулката - пренебрегнат и недооценен, той търси причините за несполуките си в живота. Обвинявайки гъдулката за своите проблеми и несрети разкрива приликите между себе си и нея.

Гъдуларят ни повежда на пътешествие през всекидневните ни колебания и страхове. Разкрива ни една остроумна и тъжна история за основите, които сякаш никой не забелязва и сякаш на никого не са нужни, но в момента, който изчезват сякаш и ние самите изчезваме.

"Райко Байчев се е опитал със старанието и упорството на учен-изследовател да напъха българската или по-точно човешката душевност в този странен инструмент. Това желание на драматурга безкрайно ми импонира и ми се иска през този особен музикален инструмент да погледна в душата на действащото лице", казва режисьорът Милена Анева.

"Понякога Балканите ми се струват ужасно кътче, потънало в абсурди и тежка апатия, която разкава всичко наоколо. Друг път виждам в тях хубостта на веселието, някаква причудлива усмивка наднича глупашки отвсякъде и те усмихва, върви разбирай как и защо",споделя драматургът Райко Байчев.

Поради големия интерес този спектакъл с Миро Кокенов ще се играе в Габрово на 3, 4, 6 и 7 октомври в ресторанта на мол Габрово. Билетите вече са ограничени.

На 5 октомври Миро Кокенов ще представи Гъдулката в Дряново в НЧ "Развитие".

За резервации и билети: 0888 99 22 57.