Международния фестивал Дни на камерната музика Габрово 2017
Международния фестивал Дни на камерната музика Габрово 2017 / Габровски камерен оркестър

41-то издание на Международния фестивал Дни на камерната музика Габрово 2017, което ще се проведе от 7 до 15 септември, ще запази стремежа да обновява афиша си с нетрадиционни концерти и да разчупва рутината и стереотипите при програмирането.

Фестивалът ще бъде открит от Габровски камерен оркестър с участието на четирима изпълнители наударни инструменти. За пръв път на фестивала ще свири обичаният в Габрово пианист Веско Стамболов, който ще изнесе рецитал, посветен на последните клавирни творби на Панчо Владигеров. Запазва се традицията да присъстват големи имена в българското и световното изпълнителско изкуство и да се представят непознати млади таланти.

Новост за Габрово е първият експериментален концерт на открито на Габровския камерен оркестър за деца от 1 до 101 години, в който ще бъдат изпълнени класически шедьоври, адресирани към най-малките, но атрактивни и за възрастните. Разширяването на концертната дейност на Габровски камерен оркестър в открити градски пространства има за цел популяризиране на фестивала и  привличане на нова публика.

Концертите са 9 на брой. За пръв път от много години джазът няма да присъства в програмата, но пък афишът е изключително разнообразен и застъпва широк жанров спектър от концерти. Целта е да се задоволят вкусовете и желанията на високообразованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин пряко влияе, както на програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър.

Някои от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала, да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

По традиция повечето концерти ще се проведат в Художествената галерия „Христо Цокев“, където посетителите ще могат да разгледат ретроспективна изложба с избрани творби от Международния пленер „Боженци“.

ПРОГРАМА

На 7 септември, четвъртък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев” с концерт на Габровски камерен оркестър под наслов „Мъдростта на камбаните“ ще бъде почетена паметта на композитора, диригента и музикалния изследовател Христо Питев – създател на Габровския камерен оркестър и дългогодишният виолончелист Недко Коларов. Програмата включва произведения от Жорж Бизе, Красимир Кюркчийски, Арво Пярт, Христо Питев и премиерно изпълнение на Концертна музика за струнни и ударни инструменти от Велислав Заимов. Като солисти ще се изявят четирима изпълнители на ударни инструменти: Мая Тошева, Кирил Петров, Никола Петров  и Кирил Павлов.

На 8 септември, петък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, дебют на фестивала ще направи обичаният в Габрово изявен български пианист Веско Стамболов – професор в Музикалната академия в Барселона.  Програмата влючва рядко изпълнявани в България късни клавирни творби на Панчо Владигеров. Този концерт също е посветен на паметта на Панчо Владигеров – първия артистичен директор на Дните на камерната музика, който си отива от този свят на същата дата през 1978 г.

На 10 септември, неделя, от 11 часа, в откритото пространство пред Дечковата къща, Габровския камерен оркестър сдиригент и водещ Иван Стоянов и пианистката Мирела Валявичарска ще изнесе тематичен концерт „За деца от 1 до 101 години“, посветен на творчеството за деца от велики композитори. Ще бъдат представени части от „Карнавал на животните“ от Сен Санс, „Детска симфония“ от Йозеф Хайдн, 10 пиеси за деца от Белла Барток, Три песи от Сергей Прокофиев и „Детска игра“ и „Танц“ от Марин Големинов. При лошо време концертът ще се състои от 11 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“.Входът е свободен

 На същата дата 10 септември, неделя, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ Международен фестивален клавирен квинтет в състав: Цветана Гигова – пиано, Катарина Бранд – цигулкаГермания, Стоимен Пеев – цигулка, Демна Гигова – виола, Гералд Манске – виолончело, Германия ще изпълни Клавирен квинтет от Цезар Франк, Клавирен квартет от Йоханес Брамс и написаната специално за този концерт пиеса от „Куб“ от Драгомир Йосифов. Пиесата е посветена на големия швейцарски художник и скулптор Жан Тингели, чието творчество сатиризира безсмисленото свръхпроизводство на материални блага в Западна Европа и САЩ.

На 11 септември, понеделник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ е традиционният концерт на цигуларите от Международния майсторски клас на проф. Минчо Минчев. Новост в него е участието и на лауреати от конкурса за цигулари „Панчо Владигеров“ 2017 г. в Шумен.  Програмата включва виртуозни пиеси за цигулка и пиано. На рояла е дългогодишната сътрудничка на проф. Минчев - Марина Капитанова.  

На 12 септември, вторник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, международен квартет в състав: Аурелиан Бакан – кларинет, Румъния, Александру Гавриловичи – цигулка, Швейцария, Йоне Калиунайте – виола, Германия и Стефан Хаджиев – виолончело, ще представи концерт, посветен на класическата и съвремената музика от Германия, Унгария и Полша. Програмата включва Трио в до минор от Лудвиг ван Бетховен, дуо за цигулка и виолончево от унгарския композитор Золтан Кодай, квартет за кларинет и струнни инструменти от полския композитор Кшищов Пендерецки, две пиеси за кларинет от унгарския композитор Белла Ковач и Буколики за виола и виолончело от полския композитор Витолд Лютославски.

На 13 септември, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово отново ще гостува клавирното дуоРада Чомакова – Красимира Червенкова. Програмата включва Шест пиеси за пиано на четири ръце от Сергей Рахманинов и емблематичния балет „Пролетно тайнство“ на Игор Стравински в авторска версия за две пиана. Двамата руски колоси, включени в програмата, са избрани от публиката, чрез анкетиране през миналата година. 

На 14 септември, четвъртък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, ще гостува оригиналното дуо „Кларисакс“ в състав Росен Идеалов – кларинет и Горан Ташев – алт саксофон. Към тях ще се присъединят танцьорите Бела Харитонова, Росен Идеалов – младши и Стоил Иванов – компютърни ефекти. Програмата включва: Канонична соната от немския бароков композитор Георг Филип Телеман, Дивертименто от Волфганг Амадеус Моцарт, Неаполитанска тарантела от Джоакино Росини, Четири портрета от непознатия у нас френски композитор Обер Лемлан, Импровизационни диалози от джазмена Любомир Денев, три капричии от Лилчо Борисов, „Самодива“ от Димитър Костанцалиев и „Разбулването на Изида“ за алтсаксофон, кларинет и електронни ефекти от Юлия Ценова.

На 15 септември, петък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, по традиция 41-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2017 ще се закрие от най-класния български оркестър - Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент проф. Пламен Джуров. Солисти ще бъдат водещите инструменталисти от ансамбъла Огнян Константинов – виола, Стоимен Пеев – цигулка и Йордан Димитров – цигулка. Програмата включва шедьовъра на Франц Шуберт „Смъртта и момичето“,  Популярният Концерт за две цигулки и струнен оркестър от Михаил Пеков и първото изпълнение в Габрово на  „Изгревът на кървавата луна“ за виола и струнен оркестър от Пол ван Брюхе.