Лекар, композитор, актьор и учител са новите почетни граждани на Габрово
Лекар, композитор, актьор и учител са новите почетни граждани на Габрово / Дарик Габрово

На тържественото заседание на Общинския съвет в Деня на Габрово днес бяха отличени шест носители на почетните отличия на Габрово и четирима почетни граждани на града.

Учителят от Априловската гимназия по математика Иван Попиванов, сценаристът на габровския карнавал, актьор, режисьор и директор на драматичния и на кукления театър Светослав Бонев, д-р Етиен Фонтейн от Кралската болница в Аалст Белгия и председател на асоциацията „Хора в помощ на България: Аалст - Габрово" получиха почетните отличия на Габрово пред свещеници, общински съветници, кмета и неговите заместници, гостите от официалните делегации на побратимените градове, бивши кметове на Габрово и носители на почетните му отличия, както и много габровци. Музиковедът, фолклорист и композитор акад. Николай Кауфман не можа да присъства лично на церемонията и да получи отличието си.

Областният управител Мариан Костадинов връчи на кмета Таня Христова почетния символ на Областния управител триизмерна пластика на герба на България, дело на скулптора Адриан Новаков, която символизира връзката между местната и държавната власт.

Четирима габровци бяха удостоени с Почетния знак на Габрово. Сред тях куклената актриса Валя Кушева, номинирана от осем детски градини, „Малкият Парцалев" - Стефан Тодоров, предложен от инициативен комитет, Николина Църова, дългогодишна директорка на Професионалната гимназия по туризъм и хандбалистката Росица Бакърджиева - Бъки. Почетният знак на града бе връчен и на директорката на Регионалния исторически музей по повод 130-годишнината на музейното дело и на директора на Гимназията по туризъм за нейната 50-годишнина. Председателят на Общинския съвет Николай Сираков, кметът на Габрово Таня Хистова, Областният управител Мариян Костадинов, г-н Вили Ван Импе - почетен консул на България за Източна Фландрия и Почетен гражданин на Габрово поднесоха приветствия по повод Деня на Габрово.

Церемонията се състоя в зала "Минчо Минчев" на Художествената галерия.