Късото съединение е сред най- честите причини за пожар
Късото съединение е сред най- честите причини за пожар / Дарик Габрово

 

Сред най- честите причини за пожар е късото съединение- в 32 % от случаите, строителна неизправност- 18 %, небрежност при боравене с открит огън- 12 %, умисъл, техническа неизправност, неправилно ползване на отоплителни уреди, самозапалване, съобщи зам. директорът на служба "Пожарна безопасност и спасяване" комисар Георги Русинов.

39 пожари са възникнали в отрасъл жилищно стопанство за периода от 1 януари до 31 август. Следват отраслите транспорт, складиране и пощи, селско и рибно стопанство, преработваща промишленост, хотелиерство и ресторантьорство, търговия и ремонт, строителство.

За периода до 31 август на територията на габровска област са извършени 5 448 проверки, от които 53 комплексни, 3 416 контролни, 1979 тематични и 87 проверки с други ведомства. Съставени са 97 акта за административни нарушения и е приложена 1 принудителна административна мярка. От тях в държавния бюджет е постъпила сумата 10 793 лв.

Тази година по време на жътвената кампания на територията на Габровска област няма възникнал пожар, свързан с прибиране на реколтата и нейното съхранение, каза още комисар Русинов.