Областна епизоотична комисия
Областна епизоотична комисия / Областен управител Габрово

Членовете на Областна епизоотична комисия проведоха днес заседание, по време на което обсъждаха инфекциозната зараза Ку-треска. Каква е ситуацията към момента, какви са симптомите, как се разпространява и какви са взетите мерки информираха директорите на РЗИ – Габрово и ОД по Безопасност на храните. Обяснено беше, че резервоар на инфекцията са различни диви бозайници и птици, а сред домашните селскостопански животни-крави, кози и овце.

Животните по-често прекарват заболяването леко, но  отделят причинителя на треската чрез фекалиите, млякото и околоплодните течности. Заболяването при хората започва остро с висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката.  Много често се развиват пневмонии. Възможно е и да се появи суха непродуктивна кашлица с кървави жилки. По-често случаите са единични, но при повишена заразеност сред животните може да има и ограничени епидемии.

Начините за заразяване са : чрез вдишване на инфектиран въздух; чрез консумация със заразени продукти, добити от болни животни , особено които не са подлагани на термична обработка: сурово мляко, масло , месо и др.; чрез обработване на вълна и кожи от болни животни или при обслужване на болни животни (клане, обработка на животински суровини), когато причинителят проникне през наранена кожа или конюнктива; чрез ухапване от кърлежи.

Важно да се знае е, че хората, които отглеждат животни, трябва да ползват защитно облекло, маски и ръкавици, както и да правят текуща дезинфекция на оборите, кошарите и други обслужващи помещения, а при аборт или мъртво раждане  - заключителна дезинфекция с последващо изгаряне на плаценти, околоплодни ципи и останки.

Всички, които не са изложени професионално на риск от заразяване, трябва да избягват консумацията на непастьоризирано мляко и млечни продукти, приготвени от такова мляко, както и контакт с необработена вълна, кожи и други продукти от животински произход.

От РЗИ отправиха препоръка ако някой има контакт със съмнително болни животни или е консумирал продукти,  които не са подлагани на термична обработка: сурово мляко,масло, месо и др. и започнат оплаквания, като висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката, незабавно да потърси лекарска помощ.