БСП
БСП / Кристина Сидорова
Този път ми донесе душевен мир, помогна ми да облекча емоционалните си болки, усещам хората тук като семейство и това ми носи щастие. Силни думи, изказани във филма „Първото семейство” от една пораснала вече млада жена, прекарала детството и юношеската си възраст в SOS Детски селища Трявна, който отбеляза своите 25 години. 

Не знаех, че има думата майка преди да дойда тук. В селището за първи път имах своето колело, братя и сестри – сподели друг младеж, живял в китното селище. 18 деца за 20 години – това бе житейският разказ на SOS-майка. Тя споделя, че едно от първите неща да се почувстваш такава майка е да преодолееш себе си. И да бъдем готови да дадем любовта си на другите, защото кръвната връзка не е водеща, духовната е в пъти по-силна.

Това са само малка част от моментите във филма „Първото семейство”, прожектиран в SOS Детски селища в Трявна, които развълнуваха до сълзи присъстващите гости на събитието, сред които бе и Кристина Сидорова, народен представител от социалистическата партия.

Историята на шестте деца и тяхната SOS-майка, събрани преди 25 години в къща №1 от селището, постави своеобразното началото на емоционалния ден. След това тържественото мероприятие бе продължено с музикална и танцова програма.

Присъстващите гости и съмишленици на делото на тревненския SOS-център бяха запленени и изключително развълнувани от песента на млада дама, израснала там, която е завършила висшето си образование с профил музика и вече преподава .

В края на официалната програма в небето бяха пуснати 220 сини балона, чиято символика бе свързана с броя на децата, живели в Трявна през изминалите 25 години.

Кристина Сидорова бе подготвила подаръци за всички ползватели на осемте обитавани къщички, в които се отглеждат 28 деца. Тя подари на малчуганите настолни игри и пъзели, които да решават и редят със своя родител в уютна семейна атмосфера.

Заедно с народния представител от Габровски регион, на 25-годишнината присъства общинският лидер на БСП в Трявна и председател на постоянната комисия по Образование, култура, младежки дейности и спорт към ОбС Трявна Татяна Рачева, която подари цветя на директора Иван Христофоров.

Сдружението SOS в България предоставя алтернатива на институционалната грижа за деца. Четвърт век приемни родители на територията на малкото балканско градче се грижат за децата в селището с любов и желание да възпитат едно будно младо поколение, към което Кристина Сидорова изрази своите адмирации.

Автор: Ивелина Петрова, сътрудник на депутата Кристина Сидорова