Кирил Добрев
Кирил Добрев / БГНЕС
Последните избори, които наложиха двуполюсен политически модел, възстановиха монопола на БСП в лявото политическо пространство. В дясно нещата са различни. Там набират скорост субекти като: „Да България” и ДСБ, за които социолозите отчитат 7-8%. Този коментар направи на среща с актива на социалистическата партия в Габрово Кирил Добрев, зам.-председател на БСП.
 
Мнението му по въпроса дали ще има избори тази година е, че това зависи от един човек и неговото емоционално състояние.
 
„Дали ще има избори или не, зависи от емоционалното състояние на Валери Симеонов. Ако всеки от този „паричен фронт” е заменим, то единствен незаменим фактор се казва Валери Симеонов. Факторът, който е важен за стабилността е психическото състояние на Валери Симеонов”, обяви Кирил Добрев в характерния си закачлив стил.

Кристина Сидорова и Кирил Добрев поднесоха цветя пред Апостола в двора на Къкринското ханче
 
Бившият габровски депутат и сега заместник на Корнелия Нинова смята, че нуждата от парични ангажименти помежду им е по-силна от това да разпаднат коалицията. Кирил Добрев прогнозира, че това няма да продължи дълго време.
 
Добрев смята, че следващия парламент няма да изглежда по този начин. Той припомни, че има обвинения, че парламентарната група на БСП е останала сама при гласуването на вота на недоверие и закона за борбата с корупцията. Бившият габровски депутат отхвърли твърденията, че БСП е в изолация. Той запита риторично защо е нужна подкрепа от „Воля”, при условие, че председателят е с шест висящи дела и в момента, в който се противопостави му завеждат седмо.

Кристина Сидорова: В малките общини бедността е повсеместна
 
„И го купуват за всяко едно гласуване. Не, не искам да бъда с него”, отсече Добрев.
  
Кирил Добрев обяви, че „патриотичните партии” трудно минават бариерата за влизане в Народното събрание. Той прогнозира, че това е техния „последен валс”, който играят в парламента.
 
„Не така стоят нещата с други политически субекти, които се събират по 4-5 000 човека всяка вечер в София. Тези хора имат кауза и мразят Бойко безплатно. И тук идва въпросът: „Как стоят нещата при нас?”
 
Добрев запита социалистите, дали има революционна обстановка.
 
„Власт се сваля с енергия. Имаме ли тази енергия, за да предизвикаме предсрочни избори? Как присъстваме в местната власт? Дали нашите съветници са тази опозиция, която трябва да бъдат?”
 
Кирил Добрев припомни пред актива на социалистите, че съветниците на БСП в Дряново, където има избран с подкрепата на ГЕРБ кмет, са подкрепили бюджета за 2018 година. Зам.-председателят на партията даде за пример действия по време на избори, когато трябва да се издига кандидат за кмет. Тогава, по думите на Добрев, хората ще кажат, че четири години в Общинския съвет едните са си играли с другите, което прави алтернативата безпредметна.

Кирил Добрев към местната структура: Искам да чуя вашето мнение за това как изглежда БСП
 
„ГЕРБ е една машина. Машина не за политика. Машина за правене на избори. По-голямата част от общините на ГЕРБ днес са се превърнали във феодални владения. Една върхушка държи Общината с всички общински дейности.”
 
Кирил Добрев заяви, че бизнесмените, които не са с ГЕРБ по места, биват смачквани, а всеки един фактор, който не е с ГЕРБ - пречупен. В плевенското село Брест, където е имало наскоро избори е направена показна полицейска акция срещу момче, което работи със социалистите. Там кметът е от БСП, а Добрев заяви, че когато не може да се въздейства чрез местната власт започват да действат прийомите на Цветанов.