Изпитите за шофьори от днес с таблети
Изпитите за шофьори от днес с таблети / Дарик Габрово

От днес кандидатите за водачи на моторни превозни средства (МПС) вече полагат теоретичен изпит и с таблети. Не по-малко от 25% от явилите се кандидати от всяка група ще бъдат изпитвани на електронни устройства.

В Габрово две групи от 12 и 14 души също положиха теоретичен шофьорски изпит. 12 от кандидатите, по 6 в група, решаваха тестовете електронно, а останалите попълваха листовки. Кой ще се явява електронно на изпит и кой с листовки определят учебните центрове.В началото квесторът и шефът на ДАИ Габрово Венцислав Генов разясниха на групите начина на провеждане  на изпита, обясниха подробно и работата с таблетите.

Изпитите за шофьори от днес с таблети
netinfo

Кандидатите за водачи, които участваха в електронното провеждане на изпита се справиха много бързо и почти отлично. Само един от тях не успя да го издържи.

От Министерство на транспорта определят електронното провеждане на изпитите като поредната стъпка в борбата с корупционните практики. След три години /от 1 януари 2016 г./ всички кандидати ще полагат теоретични изпити с електронни тестове и хартиеният вариант ще отпадне. Такава е практиката в Европа, като в някои държави това е постигнато доста по-бавно, в рамките на 5 - 10 години.Автошколите няма да закупуват устройствата за изпитите. Не се предвижда и промяна в цената на изпита и няма да има промяна в таксите заплащани от кандидатите. В заплащаната цена са включени и консумативите, били те листовки - хартиени или електронни листовки на таблети.

Изпитите за шофьори от днес с таблети
netinfo

Цялата система за провеждане на електронен изпит с таблети се предоставя от фирмата, която доставя консумативите и осигурява електронната им проверка. Целта е електронната система постепенно да замени хартиената без това да окаже отражение върху цената на изпитите.

Сигурността на данните се осигурява чрез високо ниво на криптиране и предаване на данните през защитени протоколи по мобилната мрежа.