Измамиха възрастен мъж с близо 4 хиляди лева
Измамиха възрастен мъж с близо 4 хиляди лева / netinfo

70-годишен мъж от Трявна е станал жертва на поредната телефонна измама. Действано е по познатата схема – на 29-ти януари неизвестно лице се обадило на дядото за предизвикана от негов близък катастрофа с пострадало дете. Потърпевшият предал поисканите 3700 лева за прекратяване на работата по случая на шофьор на таксиметров автомобил.


По случая в Районното управление на МВР е заведена преписка.

 От полицията съветват гражданите, ако им бъдат отправени подобни молби, да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. За да се уверят в самоличността на своя “познат” да настояват за лична среща, да питат за характерни имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не приемат да правят разплащания чрез трети лица и особено - в други градове – подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.

Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си ежедневно. При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било по изпълняване на исканията им, бихте могли да се посъветвате с полицейския си инспектор или да позвъните на тел. 166.