Изложбата на Кристо в Габрово ще бъде през юни 2016 г.
Изложбата на Кристо в Габрово ще бъде през юни 2016 г. / БНТ

Изложба на Кристо ще бъде открита през юни 2016 г. в галерия „Христо Цокев“, информира кметът на Габрово Таня Христова, цитирана във водещата статия на вестник "100 вести". Средства за нея вече са заделени в бюджета на Общината за следващата година.

Идеята на „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“ да се експонират притежаваните от Община Габрово постери на най-прочутия български творец бе това да се случи през 2015-та и да бъде посветена на 80-годишнината на родения в Габрово на 13 юни 1935 г. Христо Явашев - на същата дата е родена и съпругата му Жан Клод. Поради финансови и технически причини това се оказа невъзможно.

Изложбата през юни 2016 година ще е свързана не само с рождения ден на художника, превърнал опаковането в направление в изкуството. През същия месец Кристо планира реализация на поредния си грандиозен замисъл – в италианското езеро Изео в област Ломбардия.

Там той ще опъне по водата три километра златистожълти пътеки - 70 000 м2 тъкан ще се държат над водата благодарение на модулна система, изградена от 200 000 полиетиленови кубове с висока плътност.