Изложба „Училището и войните в НМО
Изложба „Училището и войните в НМО / netinfo

Изложба „Училището и войните",посветена на 100-годишнината от Балканската война, ще бъде открита в петък в Националния музей на образованието.   Експозицията представя развитието на учебното дело в Македония, Тракия и Северна Добруджа, останали извън пределите на България след Берлинския конгрес от 1878 г. Под ръководството на Българската екзархия започва усилена дейност за укрепване националното съзнание на българското население в тези земи и издигане на неговата просвета и култура чрез откриване на голям брой училища. Балканските войни са кулминацията на десетилетните усилия за обединение на българския народ.

Проследява се развитието на образованието по време на войните, грижата на Министерството на просвещението за нормално протичане на учебния процес. Много учители и ученици отиват доброволци и минават през фронтовете от 1912 до 1918 г. Запазените техни снимки, документи и награди ни дават възможност да се върнем 100 години назад във военното време.

 През 1912/13 г. 30% от българското население в Тракия е избито или загинало. Стотици училища в Македония са затворени, а учителите уволнени. Лятото на 1913 г. над 140 000 бежанци от Македония, Тракия и Добруджа идват в България.  Изложбата показва дейността на държавата и обществото в подкрепа на пострадалите. През 1913 г. към МНП е създаден фонд за подпомагане на сираците на учителите. Под патронажа на княгините Евдокия и Надежда се учредява втори фонд за сираци от Балканските войни, който поема патронажа и част от издръжката на съществуващите и новооткритите сиропиталища. Приюти, безплатни ученически трапезарии за бежанци, сираци и бедни ученици се откриват и от Българския Червен кръст, религиозни и женски благотворителни организации.

Откриването на изложбата е насрочено за 15,30 ч.