IN VINO VERITAS - представя ДХС на 14 февруари
IN VINO VERITAS - представя ДХС на 14 февруари / Музей Дом на хумора и сатирата

Какво са празниците? Най-напред - време да бъдем с приятели.

Така ще стане и на 14 февруари, когато по случай Деня на лозаря Музеят „Дом на хумора и сатирата" ще гостува в Историческия музей на град Полски Тръмбеш.

Габровци ще представят тематичната си изложба IN VINO VERITAS от фонда „Хумор на народите".

За случая са подбрани 52 карикатури на 42 автори от 17 държави.

В експозицията няма поставен на пиедестал поклонник на Дионис или Бакхус и на божествената напитка, но и никой няма да ви погледне назидателно.

Само елегантно, с приятелска усмивка, на моменти и по-остра, ще ви представят героите си карикатуристи от Азербайджан, Армения, България, Германия, Гърция, Иран, Испания, Италия, Китай, Латвия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Украйна, Франция, Холандия.

А каква истина рисуват българските карикатуристи?

Достатъчно е да разгледаме творбите на големия Борис Димовски, един от духовните бащи Дома на хумора.

Ведър смях блика от всяка от петте му карикатури, много симпатия и великодушно потупване по рамото на нашенци. Датираната му рисунка ни връща във времето, когато се изгражда институцията и предстои първата й най-голяма международна проява - Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (през 1973 г.).

Историите с бъчви, които избира Георги Чалъков, разказват същинска семейна сага: от миролюбивата двойка пиян като прасе/с прасе, през домашната „драма" до „самокритичния" любител на чашките.

Да не пропуснем да разгледаме карикатурите на Мая Чолакова и Нежна Филипова. В творбите им има и поезия, и философия, и красиво намигване. А „In vino veritas" на Н.Филипова е трогателна и разбиваща стереопитите: на чаша вино и вечните врагове (тук кучето и котката като влюбена двойка) стават приятели, с лекота преодоляват преградите, които ги разделят. Виното твори чудеса, сякаш прошепва авторката.

В творбите си художниците излизат от битовото (Анатолий Цветков, Флориан Дору Крихана, Тудор Пал, Муса Гюмюш и др.), за да заемат и чисто човешка позиция (Паоло Далпонте, Вангелис Павлидис, Серафим Бакулис, Миодраг Величкович) и ни подскажат коя истина да търсим във виното. И всичко това - закачливо, с широка усмивка и четлив подтекст. Няма да видим диви страсти, а премерени и елегантни сюжети, интерпретирани с художествен усет и мярка, което внася хармония в общата тоналност и прави изложбата съзвучна и завършена.

Ако пълната с вино чаша на 14 февруари, деня на обичания от всички ни светия Трифон не ви убеди, че истината е във виното, потърсете друг, различен отговор в изложбата на Музея „Дом на хумора и сатирата".

Автор: Венета Георгиева-Козарева, М ДХС