Хубаво време и кръшно хоро за празника днес в Габрово
Хубаво време и кръшно хоро за празника днес в Габрово / Дарик Габрово

С кръшно хоро на площад „Възраждане" габровци празнуваха Деня на светите братя Кирил и Методий, празника на славянската писменост и българската култура. След изпълненията на Детския фолклорен ансамбъл „Габовче" в края на празничното шествие на габровските ученици, културни и просветни дейци, мнозина се заловиха на традиционното право хоро за този ден.

Хубаво време и кръшно хоро за празника днес в Габрово
netinfo

Няколко хиляди бяха днес на площада в Габрово, за да участват в шествието или да бъдат сред зрителите. Колоните в днешната манифестация поведе Професионалната гимназия по туризъм, която чества тази година 50-годишнината от създаването си.

Хубаво време и кръшно хоро за празника днес в Габрово
netinfo

Участваха всички габровски училища, представители на различни културни и просветни институции.

Хубаво време и кръшно хоро за празника днес в Габрово
netinfo

Випускници, завършили преди десетилетия се събраха, за да участват в шествието и на този 24 май. И тази година най-многобройни бяха тези на механотехникума "Д-р Никола Василиади"

Хубаво време и кръшно хоро за празника днес в Габрово
netinfo

„Каквито и възходи и падения да е преживявала България, по тези земи, а и по много други краища на света не е преставало да звучи българското слово и да се пише на буквите на двамата солунски братя, каза в обръщението си към габровци по повод 24 май Таня Христова, кмет на града.

„На този ден винаги споменаваме с чувство на признателност и почит нашите съграждани Васил Априлов, Николай Палаузов, Радион Умников, Райчо Каролев, академик Иван Гюзелев, Емануил Манолов и още много други. Ще ми се в нашето съвремие да има повече техни последователи и най - вече хора, чиято мисия освен да образоват е да приемат за лична кауза отговорността, която всички ние имаме към интелектуалния потенциал на нацията", добави още тя и пожела на всички учители, творци на изкуството, дейци на науката, всички ученици и студенти, на всички габровци здраве и силен дух, с постоянство и упоритост, с обич и уважение един към друг да изграждаме общия си път в името на нашето бъдеще и в това на децата ни."

За да се присъедини към хубавото настроение в Габрово днес времето се изясни, огря слънце и дъждовните облаци се разкараха, за да не развалят празника.