Граждански протест на античното тържище Дискодуратера
Граждански протест на античното тържище Дискодуратера / Дарик Габрово, архив

Граждански протест на античното тържище Дискодуратера започват днес служители на Исторически музей Дряново, Община Дряново и дряновци. С присъствието си те ще покажат своето несъгласие с изнасянето на колоните от  античното тържище Дискодуратера (между селата Гостилица и Славейково), разположено на територията на община Дряново. Мотивите за гражданския протест са описани в Отвореното писмо на служителите и ръководството на Исторически музей Дряново.

В него се казва: "С изнасянето на архитектурните елементи /осем колони/ от  античното тържище ще се обезличи този  обявен архитектурно- строителен паметник от Античността и Средновековието."

В отвореното писмо се съобщава, че от лятото на тази година  в Дискодуратера са започнали археологически разкопки на екип на Нов български университет. Предприетите действия по изследването и почистването на тържището, както и съществуващата екопътека до него, скоро ще го превърнат в интересен туристически обект.

"Предлагаме да се преустанови разбиването на Дискодуратера, а колоните да се оставят на място. Смятаме , че подобни действия трябва да се осъществяват след задълбочен анализ на местните условия и зачитане интересите на всички страни", се казва още в писмото.