Габровец, задържан с фалшиви евро, остава в ареста
Габровец, задържан с фалшиви евро, остава в ареста / netinfo

 

Габровският окръжен съд остави в ареста с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" габровец, обвинен за престъпление против паричната и кредитната система. На 11 април той е заловен с голямо количество фалшиви  банкноти - 98 броя с номинал от по 500 евро. При специализирана акция на габровските антимафиоти и  ГДБОП, под прякото наблюдение на Окръжна прокуратура, бяха заловени двама габровци по на 33 години и един 26-годишен мъж от Велико Търново непосредствено след извършване на покупко-продажба на фалшиви евро банкноти. Бяха намерени и иззети  50 000 фалшиви евро и 26 000 лв.

При последвалите обиск и претърсване в автомобилите и жилищата им бяха иззети и компютърни конфигурации, радиостанции и уреди за заглушване на GSM-комуникации. Тримата бяха задържани за 24 часа.

Съдебният състав е счел, че М.Г.Н. е извършил престъплението, за което е привлечен в качеството на обвиняем. То е тежко по смисъла на закона и е наказуемо с лишаване от свобода от две до осем години. Отчел е и степента на обществена опасност и факта, че обвиняемият е бил осъждан и има висящо наказателно дело. С оглед реалната опасност да се  укрие или да извърши друго престъпление, съдът уважи искането на Окръжната прокуратура в Габрово го остави в ареста.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Велико Търново в 3-дневен срок и в случай на обжалване, делото се насрочва за разглеждане за 18 април.