Филмът, носител на Златен ритон - 2012, в програмата на София Филм фест
Филмът, носител на Златен ритон - 2012, в програмата на София Филм фест / Момчето, което беше цар, Архив

Филмовият маратон на София Филм Фест днес, неделя, 16 юни започва в 16.00 часа с интригуващата черно-бяла приказка „Снежанка”, дело на режисьора Пабло Бергер.

Мрачната приказка на Братя Грим е пренесена в романтиката на 20-те години в Испания. Режисьорът Пабло Бергер използва изцяло експресивния потенциал на нямото кино, за да опише златната ера на коридата с помощта на кръвожадно, напомнящо за света на Гоя насилие.

В 18.00 часа започва прожекцията на интригуващия филм „Момчето, което беше цар” на един от най-добрите млади български документалисти Андрей Паунов, пожънал впечатляващ успех на София Филм Фест 2012. Филмът се излъчва в Габрово на рождения ден на Царя, 16 юни.

Миналото преследва настоящето, фактът се изправя срещу фикцията, а митът влиза в единоборство с реалността, за да разкаже удивителната история на Симеон Сакскобургготски – от изгнаническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до наши дни. Филмът ще бъде представен от част от неговия творчески екип.
Филмът е носител на голямата награда "Златен ритон" за най–добър документален филм.

От 20.00 зрителите ще имат възможност да видят един от най-награждаваните филми на 2012 година – „Любов” на Михаел Ханеке, носител на „Златна палма” в Кан, Оскар и Златен глобус за чуждоезичен филм, четири отличия на Европейската филмова академия и повече от 60 международни награди.