Движение ДНЕС се регистрира като наблюдател на евроизборите
Движение ДНЕС се регистрира като наблюдател на евроизборите / ДНЕС

Движение за национално единство и спасение „ДНЕС” ще подаде документи в ЦИК за регистрация като неправителствена организация, която ще участва с наблюдатели на изборите за членове на Европейския парламент. Това съобщават от организацията.

"За нас като, участващи активно в обществения живот на страната, гарантираща правата и свободите на гражданите и разрешаваща техните проблеми, е важно изборите да бъдат прозрачни и честни. Затова по традиция, преди важни за България избори, „ДНЕС” отново ще предложи на българските политици подписването на Споразумение за политическа почтеност и толерантност. Отново ще призовем българските политици публично да изразят своето отношение към порочните изборни практики като купуване на гласове, неясно финансиране, оказване на натиск върху групи избиратели", заявяват от "ДНЕС".

Гражданско движение „ДНЕС” ще призове кандидатите за членове на Европейския парламент да поемат ясни ангажименти за политическа почтеност и открит диалог с гражданите, които ги избират. Движение „ДНЕС” се ангажира да проследи дали в хода на предизборната кампания кандидатите спазват клаузите на парафираното от тях споразумение.

По време на изборния ден Движение за национално единство и спасение „ДНЕС” отново ще инициира и своята национална доброволческа кампания.

"Както вече сме доказали, нашите доброволци винаги са в готовност по време на избори или референдуми да оказват съдействие на трудноподвижните и самотни възрастни хора, както и на граждани с физически и зрителни увреждания да се предвиждат безпрепятствено до избирателните си секции", поясняват от организацията.