Домът на хумора и сатирата представя Габровски фокус
Домът на хумора и сатирата представя Габровски фокус / Музей Дом на хумора и сатирата

По традиция в началото на всяка година Домът на хумора и сатирата представя пред габровци и гости на града подбрана колекция от богатия си художествен фонд „Хумор на народите“.

В първата изложба от тазгодишния културен календар на фокус са габровските творци – графици и скулптори. Екипът на ДХС цени високо техния талант и приноса им за културния живот в града на хумора.

Настоящата изложба от техни творби е израз на уважение и благодарност за оказваната през годините подкрепа на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата и за щедрите дарителски жестове, благодарение на които изкуството на габровските майстори на четката и длетото трайно присъства в музейния фонд.

При всяка възможност творбите на габровските художници се включват в общи и тематични пътуващи изложби, с които Веселата къща гостува в различни градове из страната и чужбина.

В изложбата „Габровски фокус“  са представени 58 графики и рисунки на 21 художници и 14 скулптури на 11 автори. Творбите са постъпвали във фонда след участия в конкурсните раздели на Международното биенале или са дарявани след представяне на самостоятелни изложби в Дома.

В колекцията са включени графики и скулптури на автори от няколко поколения, създавани в различни периоди от творческия им път. Редом с изящните творби на доайените в графичния жанр като Божидар Ковачев, Тихомир Русинов и Пейчо Тодоров, интересни техники и сюжети представя по-младото поколение в лицето на Момчил Михайлов и Мария Коркинова. Впечатляваща е колекцията от 16 графики на Десислав Пънчев.

В изложбата могат да се видят ранни творби на графиците от средното поколение по техни любими теми: котките на Йорданка Шиякова и Божидар Мечев, приказките на Богдан Фъртунов, любовните колажи на Иван Узунов, фигуралните композиции на Пламен Пенев, екслибрисите на Пенчо Пенчев, птиците на Роберто Йонков. Колекцията допълват графични творби на автори, доказали се и в други жанрове – Адриан Новаков,  Николай Цветанов, Георги Каралиев, Никола Николов, Боряна Димитрова, Николай Русков. Със своята творба „Вавилонски градини“ е представен Иван Денчев – лауреат на Наградата за графика и рисунка на Министерството на културата  от 18-то Международно биенале през 2007 г.

„Габровски фокус“ включва и 14 пластики на най-известните габровски скулптори, утвърдени творци и носители на многобройни награди. Сред тях са и трима лауреати на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, представени с отличените си творби: „Приказка за стълбата“ на Георги Балабанов – лауреат на Голямата награда „Златният Езоп“ през 2011 г.; „Габровски нрави“ на Драгомила Дойкин – носител на наградата „Млад талант“ на Лайънс клуб – Габрово през 2013 г.; „Двуглави птици“ на Николай Цветанов – лауреат на Наградата на „Скални материали“ АД – Русе за скулптура през 2015 г.

В изложбата са показани и две статуетки, връчвани като награди на емблематични габровски форуми – „Гаскар“ на Митьо Солаков (Награда на град Габрово в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата) и „Котешки Оскар“ на Адриан Новаков (Награда на Международния фестивал на спектаклите за един актьор BGMOT). С по една творба са представени скулпторите Никола Винев, Димитринка Грънчарова, Кина Хицова, Иван Кънчев, Ива Хаджиева, Николай Ръждашки.

Изложбата „Габровски фокус“ е аранжирана в зала 7 на Дома на хумора и сатирата и ще остане на разположение на почитателите на изящното изкуство до 15 март т.г.