Ден на отворените врати в Центъра за деца от аутистичния спектър
Ден на отворените врати в Центъра за деца от аутистичния спектър / Дарик Габрово, архив

 

Една година от откриването си ще отбележи днес Центърът за социална рехабилитация и интеграция на деца от аутистичния спектър „Келер". По този повод там е обявен Ден на отворените врати.

"Всеки, който иска да се запознае със състоянието аутизъм, да поговори с родителите на такива деца или просто да се информира е добре дошъл", каза  председателят на Сдружение "Равен старт 2008" Тинка Сапунджиева.

Тържеството ще започне в 13 часа с изпълнение на деца от танцова школа "Лиана". Едно от децата от аутистичния спектър, което вече успешно е интегрирано в СОУ "Райчо Каролев" ще участва в кратка програма, заедно със своите съученици.

"Искаме да покажем, че тези деца могат да бъдат успешно интегрирани  в масовите детски градини и училищата", добави още Тинка Сапунджиева. В момента Центърът се посещава от 26 деца на възраст от 3 до 10 години.

Вече една година аутистични деца от Габрово и региона и техните семейства получават специализирана помощ и терапия от психолозите, специалните педагози, логопеда и специалиста по арт терапия в Центъра. През този период са проведени близо 3 200 сесии с 27 деца с проблеми от аутистичния спектър.  

Въпреки краткото време, екипът на социалното заведение може да се похвали с положителни резултати от своята работа. Две невербални деца вече започват да произнасят думи, общо при повечето деца общуването е подобрено и е подпомогнат учебният процес при онези от тях, които са интегрирани в общообразователните училища. Kато цяло при повече от 60 % от децата се наблюдава значителен напредък.

Центърът за социална интеграция и рехабилитация на деца със заболявания от аутистичния спектър в Габрово бе открит през декември 2009 г. и е вторият в страната от този тип. Изграждането му се осъществи с финансовата подкрепа на семейство Розмари и Йон Келер от швейцарския град Тун, които дариха 100 хиляди швейцарски франка. Общата стойност на проекта е близо 130 хил. лева. Изпълнител е Община Габрово в партньорство със сдружение „Равен старт 2008".