/ Регионален исторически музей Габрово
Единственият запазен паметник на представителната възрожденска жилищна архитектура в Габрово – Дечкова къща, отново е отворен за посетители. Това съобщи уредникът в РИМ-Габрово Николета Маринова.

Всеки, който желае, може да разгледа възрожденската къща и постоянната експозиция представена в нея - „Градски бит от края на XIX до 40 – те години на ХХ век“, от понеделник до петък, от 09:00 до 17:30 часа.

„Музеят, като обществена институция, предлага на родителите възможност да запълнят ползотворно свободното време на децата, чрез алтернативно образование. От новия сезон в Дечкова къща се представя нова, забавна, образователна игра за учениците.
 

РИМ Габрово
„Златното съкровище на Алтън Дечко“


„Златното съкровище на Алтън Дечко“ е приключение, свързано с историята на сградата и нейния първоначален собственик. Чорбаджи Дечко е построил къщата през 1815 – 1820 год. и е една от водещите фигури в обществения живот на Габрово през този период. Заможен общественик, търгуващ с бубено семе, за който се носят легенди”, разказа Николета Маринова.

В Дечковата къща малчуганите влизат в ролята на откриватели. За да стигнат до „съкровището“ на Алтън Дечко, те ще трябва да опознаят историята на къщата, да разгледат любопитните й кътчета и интересните предмети от миналото, експонирани в нея.

Регионален исторически музей кани всички малки и големи изследователи, пораснали и непораснали деца да се забавляват. Мястото е „Дечкова къща“, в кв. „Шести участък“ – част от историческия център на Габрово.