Църквата отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител
Църквата отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител / netinfo

На 29 август църквата отбелязва отсичането на главата на Йоан Кръстител. Евангелието свидетелства, че когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че вече се е родил Неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората. И започнал Йоан да говори на хората, затова и го нарекли Предтеча, понеже вървял преди Христос и разказвал за Него.
Йоан кръстил в река Йордан много хора, които се разкаяли и приемайки кръщението Господ им простил извършеното. Когато Христос дошъл при Йоан, Предтечата Му се подчинил и кръстил и Него във водите на Йордан. Той продължил и след това да проповядва учението на Исус.

В Юдея Йоан бил почитан човек. Дори властващият Ирод Антипа се съобразявал с него. В това време Христовото учение укрепвало все повече и Антипа, страхувайки се от народни вълнения, всячески се стараел да засвидетелства уважително отношение към Кръстителя. Но суровият пророк не скривал своето отношение към престъпната връзка на Ирод, който живеел с жената на брат си Филип - Иродиада. Царят, подтикван от жена си, която не понасяла справедливите укори на Йоан, затворил пророка в страшните подземия на затвора. Царят още не бил решил как да постъпи с дръзкия проповедник.

Но Иродиада била жестока и отмъстителна жена и тя виждала бъдещето на Йоан Кръстител само като смърт. Удобен случай за това й се предоставил по време на богатия пир, който Ирод устроил в чест на своя рожден ден. В самия разгар на пиршеството, Саломия, дъщерята на Иродиада изпълнила прекрасен танц. Запленен от него, царят й обещал да изпълни всякаква нейна молба. Разярената й майка заповядала на дъщеря си да поиска само главата на Йоан Предтеча. "Нека ти я дадат веднага върху златно блюдо." Ирод, заради клетвата си, макар че била несправедлива, не поискал да откаже незаконното искане и изпратил стражите в тъмницата да отсекат главата на Йоан. Денят на свети Йоан е известен като Иванова глава, Секновение. Според народните обичаи на този ден се яде само бяло грозде и се пият бели питиета. Поверието гласи, че от този ден водата се секва и се обръща от топла към студена, а есента настъпва.