Пожари вилняха в сухи треви и храсти на територията на цялата Габровска област
Пожари вилняха в сухи треви и храсти на територията на цялата Габровска област / DarikNews.bg
19 от общо 23-те горски пожара, регистрирани на територията на Северноцентралното държавно предприятие са причинени от човешка дейност. 12 са възникнали заради опожаряване на стърнища и пасища, в шест от случаите е установено, че огънят е тръгнал от изхвърлена неизгасена цигара, а един пожар е следствие от горене на сметище. В останалите случаи причината е неизвестна.

148 служители и 44 високопроходими автомобили на Северноцентралното държавно предприятие и териториалните му поделения са участвали, редом с огнеборците, в гасенето на пожари през изминалата година. Участвали са също и 84 доброволци.

23-те миналогодишни пожара са се разпрострели върху обща площ от 1271 дка на територията на Северноцентралното предприятие. От тях 419 дка са държавни горски територии. Пожарите върху 1211 дка са били върхови, а на площ от 60 дка - низови. Основната част от опожарената растителност е широколистна - 1202 дка, а 69 дка - иглолистна. 

Най-много пожари – шест на брой, са възникнали миналата година в ДГС – Силистра, засягайки обща площ от 302 дка. Най-голямата опожарена площ е в ДГС Болярка – 733 дка. На територията на РДГ Русе са регистрирани 14 пожара на площ 356 дка, а на РДГ Велико Търново 9 пожара върху 915 дка.

11 от пожарите за 2017-та са възникнали през летния сезон – един през юли, два през август, осем през септември. Осем от пожарите са регистрирани март и април, а четири през месец ноември.